Macam-Macam Akhlakul Mahmudah dan Akhlakul Mazmumah - Sri Wahyuni (CV Edu Tech Jaya, 2024)
Akhlakul mahmudah dan akhlakul mazmumah adalah dua kategori akhlak dalam Islam. Akhlakul mahmudah adalah akhlak yang baik dan terpuji, sedangkan akhlakul mazmumah adalah akhlak yang tercela atau buruk. Akhlakul mahmudah adalah sikap dan tingkah laku yang baik, seperti sopan kepada orang yang lebih tua, baik kepada orang lain, dan lain sebagainya. Akhlakul mazmumah adalah sikap yang tidak dibenarkan oleh agama, golongan akhlak, atau tindakan buruk yang harus dihindari oleh setiap manusia. Akhlakul mazmumah dapat mendatangkan kemudharatan bagi diri sendiri maupun orang lain, serta dapat membahayakan iman dan mendatangkan dosa.