ANALYZING AUDIENCE AWARENESS IN ACADEMIC WRITING AMONG UNDERGRADUATES - Rahmat, Noor Hanim (Universitas Pendidikan Indonesia, 2016)
Abstract The teaching of writing has undergone many stages over the years—from product approach, to process approach, and then to cognitive approach. Recently, the approaches to the teaching of writing have shifted to social orientation. Researchers are encouraged to write for specific audiences. We undergo through three basic writing stages: (a) planning, (b) translating and (c)evaluating. Generally all writers will undergo these three processes, but what differentiates one writer form the other is the way they behave in each process. Nevertheless, better writers write with the audience in mind and are more careful with their writing process. As such, audience awareness is a characteristic of skilled writers and some writers write with the audience, while some do not. This study explores the writing process and audience awareness of undergraduates who have undergone a semester of a course in research writing. Using a questionnaire as the instrument, the quantitative data reveal interesting implications towards the teaching of academic writing in higher institutions. Keywords: writers, writing process, audience awareness, research writing, undergraduates AbstrakPengajaran penulisan telah melalui banyak tahap selama beberapa tahun ini. Ia bermula dengan cara pengajaran secara produk, kemudian cara proses dan selepas itu secara kognitif. Kebelakangan ini, pengajaran penulisan telah berpaksikan orientasi sosial. Penulis disaran agar menulis dengan memikirkan pembaca yang berlainan. Lazimnya, penulis akan melalui tiga peringkat yang asas iaitu (a) perancangan, (b) penterjemahan, dan (c) penilaian. Secaranya, semua penulis akan melalui ketiga-tiga proses ini, yang berbeza Cuma cara setiap apa yang setiap penulis buat dalam setiap peringkat. Walau bagaimanapun, penulis yang lebih baik akan menulis dengan mengambil apa pembaca fikir dan akan lebih berhati-hati dalam proses penulisan. Kesedaran pembaca merupakan satu karekistik penulis yang mahir.Kajian ini mengkaji proses penulisan dan kesedaran pembaca di kalangan pelajar universiti. Pelajar-pelajar dalam kajian ini telah melalui satu semester kursus dalam penilisan kajian. Kajian ini menggunakan sola selidik sebagai instrument. Data kuantitatif ini akan menunjukkan penemuan yang menarik dalam pengajaran penulisan akademik di peringkat pengajian tinggi.Kata kunci: penulis, proses penulisan, kesedaran pembaca, penulisan kajian, pelajar university