REMBESAN MIGAS DI DAERAH TIMOR BARAT - Jonathan S. Hadimuljono; Desi Yensusnimar; Ario B. Wicaksono; Suliantara (BBPMGB LEMIGAS, 2016)
Di daerah Timor Barat banyak dijumpai rembesan migas (hidrokarbon) yang pada umumnya berasosiasi dengan semburan lumpur atau mud volcano. Rembesan gas hidrokarbon dijumpai di setiap lokasi mud volcano, sedangkan rembesan minyak hanya pada lokasi mud volcano di bagian selatan Pulau Timor. Di beberapa tempat, kadang kadang rembesan minyak dan gas juga dijumpai pada sumur yang digali oleh penduduk untuk mencari air. Kandungan gas hidrokarbon dominan terdiri dari metana (CH4 ) dengan sedikit etana (C2 H6 ) dan kandungan nitrogen (N2 ) yang cukup tinggi yang menunjukkan karakter rembesan. Analisis Gas Chromatography (GC) pada rembesan minyak dalam lumpur menunjukkan kemungkinan minyak berasal dari batuan sedimen yang diendapkan pada lingkungan lacustrine atau transisi-laut.