PERANCANGAN PERMAINAN NARDE-BACKGAMMON - Fan, Tomi (STMIK TIME, 2016)
Permainan papan (board game) adalah sebuah permainan di mana bidak-bidak diletakkan, dipindahkan ataupun dimakan oleh bidak lawan yang dimainkan di atas papan yang bertanda sesuai dengan peraturan yang berlaku pada permainan tersebut. Backgammon adalah sebuah permainan papan untuk dua pemain. Setiap pemain memiliki lima belas biji yang digerakkan di atas papan yang terdiri dari dua puluh empat segitiga menurut lemparan dua dadu. Tujuan permainan adalah menjadi pemain pertama yang menempatkan semua bijinya di luar papan permainan. Perancangan permainan ini memerlukan kecerdasan buatan yang diprogram dalam komputer.