Pendekatan Pendidikan STEM Alam Sekitar (E→STEM) Dalam Pendidikan Tentang Air Sekolah Rendah Di Malaysia - Khalid, Ika Liana; Syahrir, Mohd Nor; Fadzil, Hidayah Mohd (Universitas Negeri Malang, 2024)
Krisis air bersih merupakan isu global yang semakin mendesak, memerlukan pendekatan pendidikan yang berkesan untuk meningkatkan kesedaran dan pemahaman terhadap isu alam sekitar. Pendekatan Pendidikan STEM Alam Sekitar (E→STEM) dengan mengintegrasikan kemahiran STEM seperti penyelesaian masalah, reka bentuk kejuruteraan, kreativiti dan kompetensi digital dengan literasi alam sekitar, boleh dijadikan satu alternatif dalam mendidik masyarakat khususnya kepada generasi muda seperti murid sekolah rendah. Melalui pendekatan ini, murid dilatih untuk memahami isu-isu alam sekitar, terutamanya yang berkaitan dengan air, sambil mengembangkan kemahiran abad ke-21 yang diperlukan untuk menyelesaikan masalah dunia sebenar. Pendekatan pendidikan E→STEM juga menekankan pentingnya kesedaran terhadap pembangunan mampan dan peranan aktif murid dalam menjaga keseimbangan ekosistem. Pendidikan air di peringkat sekolah rendah memainkan peranan penting dalam memupuk kesedaran awal terhadap tanggungjawab terhadap alam sekitar.