Peningkatan Pengetahuan Merubah Sikap Pencegahan Penyakit Malaria Pada Masyarakat : IMPROVING KNOWLEDGE CHANGES THE ATTITUDE OF MALARIA PREVENTION IN THE COMMUNITY - Kusyani, Asri; Vidhiastutik, Yusiana; Bella, Monika Rangga (LPPM STIKes Bahrul Ulum Jombang, 2024)
Malaria adalah penyakit berjangkit yang disebarkan melalui gigitan nyamuk Anopheles betina. Penyelidikan ini bertujuan untuk mengetahui hubungan antara tahap pengetahuan masyarakat dan sikap terhadap pencegahan malaria. Reka bentuk kajian ini adalah analisis korelasi dengan pendekatan keratan rentas. Kaedah persampelan menggunakan teknik persampelan bertujuan dengan jumlah sampel seramai 40 orang. Pengumpulan data menggunakan soal selidik dan analisis data menggunakan ujian khi kuasa dua. Berdasarkan kajian menunjukkan separuh daripada responden mempunyai tahap pengetahuan yang mencukupi, 20 responden (50%) dan sebilangan kecil responden mempunyai tahap pengetahuan yang tidak mencukupi, 7 responden (17.5%) manakala majoriti responden yang mempunyai sikap negatif terhadap pencegahan malaria adalah seramai 27 orang responden (67.5%) dan hampir separuh daripada responden yang mempunyai sikap positif terhadap pencegahan malaria adalah seramai 13 orang responden (32.5). Keputusan ujian khi kuasa dua tahap pengetahuan dan sikap pencegahan menunjukkan tahap keertian ialah 0.000 ˂ 0.05, maka H1 diterima dan H0. Oleh sebab itu, diharapkan masyarakat sentiasa menjaga dan terus menjaga kesihatan serta sentiasa melaksanakan pencegahan awal malaria