PENGARUH LIVE SHOPPING, ONLINE CUSTOMER REVIEW DAN KONTEN MARKETING TERHADAP KEPUTUSAN PEMBELIAN PRODUK SKINCARE DI TIKTOK SHOP TAHUN 2024 - Damayanti, Kristya; Rahayu, Bangun Sri (Universitas Islam Balitar, 2024)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis pengaruh beli-belah secara langsung, ulasan pelanggan dalam talian, dan pemasaran kandungan terhadap keputusan pembelian produk penjagaan kulit di TikTok Shop dalam kalangan pengguna di Blitar Raya. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif, data primer diperoleh daripada soal selidik dalam talian menggunakan Borang Google, dan data sekunder datang daripada literatur seperti buku dan jurnal. Pemprosesan data dijalankan menggunakan perisian SPSS versi 26. Sampel diambil menggunakan persampelan bertujuan, melibatkan 100 responden yang memenuhi kriteria: bermastautin di Blitar Raya, berumur sekurang-kurangnya 17 tahun, menggunakan aplikasi TikTok, dan telah membeli produk di Kedai TikTok . Teknik analisis termasuk ujian instrumen (kesahan dan kebolehpercayaan), ujian andaian klasik (normaliti, multikolineariti, dan heteroskedastisitas), analisis regresi linear berganda, dan ujian hipotesis (ujian T, ujian F, dan pekali penentuan R²). Hasil penyelidikan menunjukkan bahawa pembolehubah beli-belah langsung, ulasan pelanggan dalam talian dan pemasaran kandungan bersama-sama mempunyai kuasa yang ketara ke atas keputusan pembelian. Kunci: lives shopping, online customer review, konten marketing, keputusan pembelian.