Pengaruh Bimbingan Tauhid Dan Bimbingan Akhlak Dalam Peningkatan Keimanan Di Masyarakat - Ashari, Ita Novia (Yayasan Pendidikan Tanggui Baimbaian, 2023)
Setiap manusia utamanya umat berugama tentu memimpikan kehidupan yang sejahtera, sejahtera dalam pengartian bahasa ialah makmur, sentosa, aman dari segala macam bahaya dll. Bagi umat beragama kesejahteraan dapat dicapai dengan adanya peningkatan keimanan, dengan adanya peningkatan keimanan akan menghasilkan iman yang sempurna sehingga akan menciptakan masyarakat yang berpegang teguh pada nilai-nilai agama yang mana di dalam agama diajarkan nilai-nilai kebaikan yang dapat membimbing manusia menuju kesejahteraan. Di dalam agama islam pengetahuan keimanan seseorang terhadap Sang Maha Pencipta dinamakan Tauhid dan iman tidak akan sempurna tanpa adanya akhlak yang mulia, sehingga perlunya bagi kita untuk mendapatkan Bimbingan Tauhid dan Bimbingan Akhlak guna mewujudkan keimanan yang sempurna. Keimanan merupakan unsur pokok yang harus dimiliki oleh setiap penganutnya jika kita ibaratkan dengan sebuah bangunan, posisi keimanan adalah pondasi yang menjadikan bangunan itu tetap kokoh, kuat dan tidak roboh. Keimanan baru sempurna jika diyakini oleh hati, diikrarkan oleh lisan dan dibuktikan dengan perilaku yang berakhlak dalam kehidupan sehari-hari. Akhlak berasal dari bahasa arab, yaitu merupakan jamak dari khuluq. Khuluq adalah ibarat dari kelakuan manusia yang membedakan baik dan biuruk, lalu disenangi dan dipilih yang baik untuk dipraktekkan dalam perbuatan, sedang yang buruk dibenci dan dihilamgkan. Eksistensi akhlak yang baik sangat berpengaruh bagi kelangsungan umat beragama, mempelajarinya bertujuan sebagi pedoman atau penerang bagi umat beragama dalam mengetahui perbuatan yang baik dan yang buruk.