Mmekọrịta Azụmahịa Nke Nigeria Ghana Na Ihe Ọ Pụtara Na Akụ Na Ụba Nigeria - Diala Edwin Lionel; Alvan Ikoku; Chiko Onyegiri; Eze Cyprian Chidozie (MultiTech Publisher, 2025)
Ihe ọmụmụ a nyochara mmekọrịta azụmahịa nke Nigeria na Ghana na ihe ọ pụtara na mmepe akụ na ụba Nigeria n'etiti 2010-2018. Nchọcha a gbadoro ụkwụ n'ebumnobi abụọ bụ isi bụ inyocha ụdị mmekọrịta azụmahịa dị n'etiti Nigeria na Ghana, wee mata ihe ọ pụtara n'ihe gbasara azụmahịa Naịjirịa na Ghana na mmepe akụ na ụba Naịjirịa. Iji leba anya n'ebumnobi ọmụmụ ihe ahụ, a tụlere akwụkwọ ndị bụ isi: echiche nke ahia na azụmaahịa mba ụwa, echiche na-emegiderịta onwe ya na azụmaahịa mba ụwa, ọdịdị mmekọrịta azụmahịa n'etiti Nigeria na Ghana na ihe metụtara mmekọrịta azụmahịa nke Nigeria na Ghana na mmepe akụ na ụba Nigeria ka a tụlere n'oge ọmụmụ ihe a, ọmụmụ ahụ dabere na tiori nke mgbagwoju anya mmekọrịta dị ka usoro iwu ya iji nyochaa njikọ nke mba. Nchọcha a nakweere atụmatụ nleba anya nkọwa na ọnụ ọgụgụ nke ọmụmụ ihe ahụ gụnyere ndị na-azụ ahịa si Nigeria na Ghana, ndị nwoke na-ebubata ihe na ndị inyom na-ebubata n'ahịa isi Onitsha, yana ndị isi ọrụ nke Federal Ministry of Trade and Investment. A na-ahazi data ewepụtara maka ọmụmụ ihe ahụ, tinye koodu na nyocha site na iji ngwaọrụ nkọwa nkọwa dịka ugboro na pasentị. Ihe nchoputa sitere na nchọcha a gosiputara na enwere ezigbo mmekorita di n'etiti ahia Naijiria na Ghana. Ọkwa dị elu nke Naijiria bụ isi iyi isi obodo Ghana. Ghana bụ obodo dị mkpa maka mpaghara ahụ, tis azụmaahịa dị mkpa karịsịa, n'etiti. N'ihi ya, e kwubiri na gọọmenti Naijiria kwesịrị iguzobe otu na-ahụ maka ịhazi ọrụ azụmahịa nke ndị Ghana na Nigeria. Nke a bụ n'ihi na ndị na-azụ ahịa Ghana nọ ihe fọrọ nke nta ka ọ bụrụ ebe niile na mba ahụ mana ozi gbasara ọrụ azụmaahịa ha kewapụrụ. Dabere na nchoputa nke ọmụmụ a, a tụrụ aro ka e guzobe otu ndị ọrụ aka na-ahụ maka ọrụ nyocha na nyocha nkwekọrịta, nkwekọrịta, memoranda wdg