Mental Instability in the Household: Schizophrenia as a Reason for Dissolution of Marriage in Syariah Court - Mohamad, Aufa Ashirah; Hussin, Zul-kifli; Soh, Norlailatul Akmal Che (Yayasan Abdurrauf Cendekia Nusantara, 2025)
Schizophrenia is a mental disorder. If it becomes chronic, it can be used as a reason for fasakh (marriage dissolution) claims based on Section 53(1)(h)(i) of the Perak Islamic Family Enactment 2004. Fasakh claims can be filed for two main reasons: physical neglect and mental neglect. One of the mental disorder grounds for fasakh is schizophrenia. Therefore, this study explores whether schizophrenia can be a valid reason for fasakh in court. The study aims to analyze schizophrenia as a legal basis for fasakh claims in the Syariah Court. A qualitative descriptive approach was used, with data collected through literature review and semi-structured interviews with two expert informants. Thematic analysis was applied to examine the data. The findings show that schizophrenia significantly affects marriage, leading to behavioral changes, inability to fulfill responsibilities, and emotional disturbances. Therefore, schizophrenia can be considered a valid reason for fasakh in the Syariah Court. However, strong evidence, such as medical reports, witness statements, and police reports (if abuse is involved), is required for proof. This study suggests further research on the impact of schizophrenia on marriage and the role of social support and psychiatric treatment in reducing its negative effects on families. Abstrak: Skizofrenia adalah gangguan mental, jika gangguan ini kronik maka ia boleh dijadikan sebagai alasan untuk tuntutan fasakh berdasarkan Seksyen 53(1)(h)(i) Enakmen Keluarga Islam Perak 2004. Tuntutan fasakh boleh difailkan atas dua alasan utama iaitu pengabaian fizikal dan pengabaian mental. Terdapat pelbagai alasan untuk fasakh bagi gangguan mental, salah satunya ialah skizofrenia. Justeru, persoalan yang timbul adalah sama ada penyakit skizofrenia boleh dijadikan sebagai alasan untuk tuntutan fasakh di mahkamah. Sehubungan itu, kajian ini dijalankan bertujuan untuk menganalisis penyakit skizofrenia sebagai suatu alasan yang sah untuk menuntut fasakh di Mahkamah Syariah. Bagi mencapai tujuan tersebut, maka pendekatan kualitatif deskriptif digunakan dalam kajian ini di mana data diperoleh melalui kajian kepustakaan dan temu bual separa berstruktur bersama dua informan pakar. Seterusnya, data yang diperoleh dianalisis menggunakan analisis tematik. Hasil kajian mendapati bahawa skizofrenia memberi kesan mendalam terhadap perkahwinan termasuk perubahan tingkah laku, ketidakmampuan menjalankan tanggungjawab dan gangguan emosi. Oleh itu, skizofrenia boleh dijadikan sebagai alasan yang sah untuk tuntutan fasakh di Mahkamah Syariah. Walau bagimanapun, proses pembuktian perlu dilaksanakan dengan mengemukakan bukti yang kukuh seperti laporan perubatan, keterangan saksi dan laporan polis sekiranya terdapat unsur penganiayaan. Kajian ini mencadangkan agar penyelidikan lanjutan dapat meneliti impak skizofrenia terhadap hubungan perkahwinan dan peranan sokongan sosial serta rawatan psikiatri dalam mengurangkan kesan negatif terhadap keluarga. Kata kunci: Delusi, Emotional exhaustion; Enakmen Keluarga Islam, Fasakh; Skizofrenia.