Teologi Muktazilah: Suatu Telaah Historis - Ahmad Nabil Amir; Tasnim Abdul Rahman (Yayasan Maslahatul Ummah Ilal Jannah, 2025)
Makalah ini menyorot latar sejarah pertumbuhan mazhab Muktazilah yang timbul daripada pengaruh idea-idea falsafah Yunani yang membentuk tradisi diskursifnya yang khas yang berkembang dalam period-period permulaan sejarah intelektual Islam. Fahaman ini terkesan oleh perdebatan klasik antara mazhab rasional dengan mazhab tekstual yang membentuk idea-ideanya yang formatif dan teologi rasional yang dikembangkannya di abad klasik. Ia mengkaji konsep dan doktrin pemikiran yang dibangunkan dalam perkembangannya sejak zaman pertengahan ke abad moden serta karya-karya yang memberikan garis besar dan ikhtisar dari pemikirannya. Kajian bersifat kualitatif dari jenis penelitian pustaka dan tinjauan isi. Data-data diperoleh dari sumber-sumber primer dan sekunder yang terkait dan dianalisis secara deskriptif, normatif, historis dan jurisdistik bagi mendapatkan kesimpulan dan perumusan akhir. Penemuan kajian mendapati bahawa ideologi pemikiran yang dikembangkan Muktazilah bermaksud untuk merespon tantangan-tantangan luar yang menyimpang dari akidah Islam seperti fahaman zindiq, Majusi, manikeisme, ateisme, naturalis dan materialis yang ditangkis dengan senjata logika dan filsafat. Ini menyumbang kepada pembangunan ilmu kalam yang berkembang dalam sejarah Islam dan berpengaruh dalam konteks kekinian sebagai wahana pemikiran dan sarana dakwah yang berkesan yang dimanfaatkan oleh penganjur aliran neo-Muktazilah moden.