Pembelajaran Berasaskan Pengalaman dalam Menangani Cabaran Keibubapaan Anak Istimewa: Satu Kajian Kualitatif di Pulau Pinang, Malaysia - Mohd Nor, Siti Norlela; Azman, Azlinda; Jamir Singh, Paramjit Singh (Asian Social Work Journal, 2025)
Artikel ini meneroka bagaimana ibu bapa anak kurang upaya pembelajaran memperoleh kemahiran penjagaan melalui pembelajaran berasaskan pengalaman. Kajian ini menggunakan teori pembelajaran berasaskan pengalaman, iaitu mengkaji bagaimana ibu bapa meningkatkan kecekapan melalui pembelajaran melalui pengalaman, refleksi, interaksi bersama profesional dan kumpulan rakan sebaya. Pendekatan kualitatif digunakan serta data di kumpul secara temu bual mendalam bersama 28 ibu dan bapa di Pusat Pemulihan Dalam Komuniti di sekitar Pulau Pinang, Malaysia. Kajian ini mengetengahkan ibu bapa belajar berdasarkan pendekatan