Institusi Pondok dalam Sistem Pendidikan Islam di Malaysia - Mohammad Wahyudi (Program Studi Manajemen Pendidikan Islam UIN Sunan Ampel Surabaya, 2024)
Pengajian pondok merupakan satu institusi pengajian berteraskan Islam yang telah berkembang pesat di alam Melayu khususnya di Malaysia. Ia merupakan tempat pengajian formal yang terawal dibentuk oleh pengasasnya mengikut kekuatan pegangan agama Islam pada masa itu sehingga terbentuknya satu organisasi di dalam kawasan tertentu. Penulisan ini bertujuan untuk mengetahui sumbangan institusi pondok dalam sistem pendidikan Islam dan sejarah perkembangannya. Kajian ini menggunakan metod kepustakaan yang terdiri daripada rujukan jurnal, artikel, buku-buku dan tesis yang berkaitan dengan institusi pondok. Hasil kajian mendapati bahawa institusi pondok telah memberi kesan terhadap perkembangan sistem pendidikan Islam awal di Malaysia. Selain itu, institusi pondok juga melahirkan ramai tokoh-tokoh Ulama yang disegani khususnya di dalam bidang pendidikan Islam dan juga di dalam bidang-bidang yang lain seperti kesenian dan politik yang mana ulama tersebut telah banyak memberi sumbangan dalam bidang kepakaran masing-masing.