HUBUNGAN ANTARA HASIL DENGAN PERBELANJAAN KERAJAAN: BUKTI EMPIRIKAL KERAJAAN NEGERI DI SEMENANJUNG MALAYSIA - Karim, Zulkefly Abdul; Antoni, Antoni; Mokhta, Aminudin; Asri, Norain Mod (Universitas Muhammdaiyah Surakarta, 2006)
Kajian ini bertujuan untuk memeriksa hubungan antara pemboleh ubah fiskal iaitu perbelanjaan dan hasil dengan menggunakan data di peringkat kerajaan negeri di Semenanjung Malaysia. Kaedah ekonometrik siri masa diaplikasikan dalam kajian ini yang terdiri daripada ujian kointegrasi Johansen dan ujian sebab-menyebab Granger untuk menentukan arah hubungan kedua-dua pemboleh ubah fiskal tersebut. Dapatan kajian menunjukkan keputusan yang tidak selaras, yang mana sebilangan besar negeri menepati hipotesis hasil-belanja atau revenue-spend hypothesis (misalnya negeri Kedah, Melaka, Pahang, Perak, dan Terengganu), manakala hipotesis belanja-hasil atau spend-revenue hypothesis hanya wujud di negeri Perlis sahaja, dan tiada hubungan antara hasil dengan belanja di negeri Johor, Kelantan dan Pulau Pinang yang menunjukkan bahawa kedua-dua pemboleh ubah fiskal adalah bersifat nuetral. Hipotesis hubungan sebab-menyebab dua hala (the fiscal synchronization hypothesis) hanya berlaku bagi kes negeri Selangor dan Negeri Sembilan sahaja. Penemuan kajian ini telah memberikan beberapa implikasi penting kepada strategi belanjawan kerajaan negeri tersebut.