Cerapan Gerhana Matahari Total (GMT) di Palembang, Indonesia dan Simulasi Menggunakan Perisian Stellarium: Satu Pengalaman - Yahya Zikri, Ros Maimunah Haji (Universitas Al-Amien Prenduan, 2016)
Stellarium merupakan perisian simulasi astronomi yang menunjukkan posisi dan pergerakan objek samawi seperti bintang, bulan, planet dan sebagainya. Perisian ini boleh digunakan sebagai simulasi sebelum, sewaktu dan selepas aktiviti cerapan sebenar dijalankdengan cara lawatan terus ke Palembang, Indonesia untuk mengetahui dan merasai sendiri pengalaman gerhana matahari total yang berlaku. Hasil kajian mendapati perisian Stellarium amat sesuai dan berguna sebagai simulasi kepada cerapan gerhana matahari kerana melaluinya kita dapat membuat persediaan awal dan rapi sebelum gerhana matahari sebenar berlakuan. Kajian ini bertujuan untuk meneliti penggunaan perisian Stellarium dalam membantu aktiviti cerapan astronomi, terutama untuk tujuan penentuan ibadah umat Islam seperti solat sunat gerhana matahari. Di samping itu, kajian ini juga bertujuan untuk mengenal pasti tahap kejituan dan kesesuaian simulasi ini bagi kegunaan aktiviti cerapan astrofiqh. Bagi mencapai objektif kajian ini, pengumpulan data, temubual dan pemerhatian telah dilakukan. Kajian perpustakaan juga dijalankan untuk mendapatkan maklumat mengenai fenomena gerhana matahari serta informasi berkaitan perisian ini. Pemerhatian dan temubual telah dibuat