Unsur Methodology dalam Penyelidikan Hadiets - Romdon, Romdon (Al-Jami'ah Research Centre, 1975)
Research adalah methode Ilmu. Pola research asama dengan pola berfikir. Salah satu pola research yang sempurna itu adalah adanya hyphothesa dan percobaab atau pengalaman inderawi, hyphothesis and experimentation. Hyphothesa adalah dugaan tentang kesimpulan yang akan diperoleh nanti dari penyelidikan yang akan dilaksanakan terhadap sesuatu masalah. Hyphothesa dapat dilahirkan ataupun tidak. Memang methode atau cara yang mutaakhir untuk mencari ilmu adalah melalui hyphothesa dan percobaan atau melihat kenyataan fakta yang inderawi. Inilah dia methode penyelidikan atau research. Disini manusia sadar akan adanya masalah yang mempunyai hubungan sebab akibat dengan masalah lain. Hubungan sebab akibat ini tidak ghaib bahkan dapat ditelusuri dengan akal. Disamping itu, di samping berpijak pada postulat atau landasan berfikir sebab akibat itu, manusia juga berpijak pada postulat-postulat yang lain yang terdapat dalam dirinya sendiri maupun postulat mengenai alam.