Media Sosial dan Keterhubungan Global dalam Era Digital: Naratif Fiksi Mini 16:60 (LITPAM, 2025)
Kajian ini meneliti keterhubungan global dalam masyarakat moden melalui karya Fiksi Miini 16:60 (2018) oleh Haji Morshidi Haji Marsal. Pendekatan kualitatif dengan kaedah pembacaan teks digunakan bagi menganalisis lima naratif terpilih, iaitu “Facebook,” “16:60,” “Kita Sama Saja,” “Kontrak,” dan “Sakit Jiwa.” Kajian ini bertujuan untuk menganalisis peanan media massa dalam membentuk interaksi sosial, menilai kesan teknologi digital terhadap komunikasi dan hubungan sosial, serta meneliti manifestasi keterhubungan global dalam konteks kehidupan tempatan. Dapatan menunjukkan bahawa media sosial seperti Facebook, Whatsapp dan YouTube berperanan dalam mewujudkan hubungan sosial baharu, identiti maya dan pengaruh global dalam kehidupan seharian. Naratif-naratif ini menggambarkan keterbukaan terhadap pengaruh luar, perubahan corak komunikasi dan kemunculan budaya pamer digital sebagai elemen yang mengubah cara masyarakat berfikir dan berinteraksi. Kajian ini menegaskan bahawa karya seperti Fiksi Mini 16:60 bukan sahaja mencerminkan realiti sosial, tetapi juga bertindak sebagai wadah kritis dalam memahami kesan globalisasi terhadap nilai dan budaya masyarakat dalam era digital. Abstract This study examines global connectivity in modern society through the work Fiksi Mini 16:60 (2018) by Haji Morshidi Haji Marsal. A qualitative approach using close textual reading was employed to analyze five selected narratives such as “Facebook,” “16:60,” “Kita Sama Saja,” “Kontra,” and “Sakit Jiwa.” The study aims to analyze the role of mass media in shaping social interactions, assess the impact of digital technology on communication and social relationships, and investigate the manifestation of global connectivity within the context of local life. The findings reveal that social media platforms such as Facebook, WhatsApp, and YouTube play a role in creating new social relationships, virtual identities, and global influences in daily life. These narratives illustrate openness to external influences, changes in communication patterns, and the emergence of digital display culture as elements that transform how society thinks and interacts. This study emphasizes that works like Fiksi Mini 16:60 not only reflect social realities but also serve as a critical medium for understanding the impact of globalization on values and culture in the digital era.