Peralihan Bahasa Murut di Negara Brunei Darussalam (LITPAM, 2025)
Kajian ini meneliti fenomena peralihan bahasa Murut dalam kalangan masyarakat Puak Murut di Negara Brunei Darussalam. Kajian tentang peralihan bahasa Murut telah dilakukan oleh Coluzzi pada tahun 2010. Beliau menyatakan peralihan bahasa Murut berlaku adalah disebabkan dominasi bahasa Melayu. Maka tujuan kajian ini dilakukan untuk mengkaji semula adakah berlakunya peralihan bahasa Murut disebabkan dominasi bahasa Melayu, seperti yang dikatakan oleh Coluzzi atau ada faktor yang lain. Kajian ini menggunakan metode kaji selidik yang diedarkan secara dalam talian. Data dianalisis secara deskriptif yang dikaitkan dengan Teori Vitaliti Bahasa oleh Joshua Fishman bagi mengenal pasti tahap kelangsungan bahasa Murut. Antaranya, termasuk transmisi bahasa antargenerasi, domain penggunaan bahasa, sokongan institusional, dan demografi penutur. Dari analisis data dan dapatan kajian menunjukkan bahawa peralihan bahasa Murut berlaku secara signifikan dalam domain keluarga dan komuniti. Majoriti responden lebih cenderung menggunakan bahasa Melayu dalam komunikasi harian. Terdapat faktor lain juga yang menyebabkan berlakunya peralihan bahasa Murut, antaranya adalah pengaruh sosio-politik termasuk dari segi ekonomi, migrasi, pendidikan, media sosial, dan keinginan generasi muda untuk menguasai bahasa lain. Kajian ini mendapati bahawa sokongan institusional terhadap pemertahanan bahasa Murut masih rendah. Namun begitu, responden ada mencadangkan pelbagai langkah pemeliharaan, seperti pendidikan bahasa Murut, aktiviti kebudayaan, sokongan komuniti, dan pemanfaatan teknologi moden. Language Shift among the Murut Community in Brunei Darussalam Abstract This is study examines the phenomenon of Murut language transition among the Murut community in Brunei Darussalam. A study on the Murut language transition was conducted by Coluzzi in 2010. He stated that the Murut language transition occurred due to the dominance of the Malay language. Therefore, the purpose of this study was to review whether the Murut language transition occurred due to the dominance of the Malay language, as Coluzzi said, or were there other factors. This study used a survey method distributed online. Data was analyzed descriptively linked to the Language Vitality Theory by Joshua Fishman to identify the level of survival of the Murut language. Among them, including intergenerational language transmission, language use domain, institutional support, and speaker demographics. From the data analysis and study findings, it is shown that the Murut language transition occurred significantly in the family and community domains. The majority of respondents are more likely to use the Malay language in daily communication. There are also other factors that cause the Murut language transition, including socio-political influences including in terms of economy, migration, education, social media, and the desire of the younger generation to master another language. This study found that institutional support for the preservation of the Murut language is still low. However, respondents suggested various preservation measures, such as Murut language education, cultural activities, community support, and the use of modern technology.