Tata Kelola Perusahaan dan Pelaporan Kecurangan di Indonesia dan Malaysia - Basyiruddin Nur; Ichlasul Amin Nasution (Penerbit Goodwood, 2026)
Deze studie analyseert de effectiviteit van corporate governance bij het tegengaan van frauduleuze financiële verslaggeving (FFR) in Indonesië en Maleisië. Met behulp van een kwantitatieve benadering onderzoekt het onderzoek beursgenoteerde bedrijven uit de periode 2014-2023 die gevallen of aanwijzingen voor financiële problemen hebben ondervonden. Een bivariate probitregressie wordt toegepast op paneldata om de impact van governance-mechanismen op FFR, faillissementspotentieel en winstmanipulatie te evalueren, waarbij rekening wordt gehouden met jaar- en sectoreffecten. De resultaten tonen duidelijke contrasten tussen de twee landen. In Indonesië werd bij 49% van de bedrijven potentiële fraude vastgesteld, bij 88,67% faillissement en bij 55% winstmanipulatie. In Maleisië was het fraudepotentieel aanzienlijk hoger (82%), met vergelijkbare faillissementscijfers (88,67%) en een aanzienlijk hogere winstmanipulatie (88,15%). Deze verschillen suggereren dat Indonesische governance-mechanismen relatief effectiever zijn, terwijl het formeel sterke governancekader van Maleisië in de praktijk slechts beperkt wordt toegepast bij bedrijven in financiële moeilijkheden. De studie benadrukt dat contextuele factoren zoals de strengheid van de regelgeving en de concentratie van eigendom een ??grotere invloed hebben dan formele naleving, en onderstreept het belang van het internaliseren van integriteit in plaats van het toevoegen van structurele bestuurslagen.