Penggabungan Sistem Manajemen Lingkungan dan Keselamatan pada Proyek Konstruksi - Didit Darmawan; Dipaajiblana Dipaajiblana; Ahmad Nur Raditya Mauludin; Rahayu Mardikaningsih; Fayola Issalillah (Universitas Suryakancana, 2026)
Industri konstruksi geuhadapi tantangan nyang sabe-sabe lam hal geu-atô keuseulamatan keurija ngon dampak lingkungan bak watee nyang saban. Dua boh sistem manajemen nyang meubeda, nakeuh ISO 14001 keu lingkungan ngon SMKK keu keuseulamatan, kayem jih geupeujak meupisah-pisah, nyang jeuet keu duplikasi administrasi ngon keubingongan di lapangan. Studi pustaka kualitatif nyoe geukaji pakriban prinsip-prinsip ISO 14001 jeuet geupeusaban ngon syarat-syarat SMKK keu geupeugot saboh sistem terpadu di lokasi proyek. Analisis nyan mencakup penjajaran kebijakan, identifikasi bahaya ngon aspek, hierarki kontrol risiko, audit internal, pelatihan, dokumentasi, tanggapan darurat, ngon pengukuran kinerja. Sistem terpadu nyan peusaboh prosedur, peukureueng frekuensi audit, peureunah biaya operasional, ngon peuget konsistensi implementasi di lapangan. Faktor-faktor keuberhasilan mencakup komitmen manajemen puncak, keterlibatan ureueng keurija, ngon alat digital nyang sesuai. Kerangka integrasi nyang geusul nyan geubri panduan praktis keu perusahaan konstruksi nyang mita efisiensi deungon hana geukorban keuseulamatan atawa perlindungan lingkungan.