Sejarah Pemikiran Al-Quran Periode Klasik - Muhammad Amin (Program Studi Ilmu Al-Qur'an dan Tafsir, 2021)
Artikel ini difokuskan pada kajian sejarah pemikiran al-Quran periode klasik yang meliputi sejarah pembukuan al-Quran, sejarah penafsiran al-Quran, sejarah ???ulumul Quran, dan sejarah sosial al-Quran. Sejarah pembukuan al-Quran telah berlangsung sejak masa penurunan al-Quran itu sendiri melalui para kuttab al-wahyi, dibukukan menjadi satu mushaf pada era Abu Bakar atas saran dari Umar, dan diseragamkan cara membacanya pada era Utsman ibn ???Affan melalui kepanitiaan Zaid ibn Tsabit, serta disempurnakan tanda bacanya oleh Abu al-Aswad, Nashr ibn ???Ashim, dan Yahya ibn ???Amir. Penafsiran al-Quran bermula sejak era nabi, diteruskan oleh para shahabat, dan dilembagakan melalui madrasah tafsir oleh para Tabi???in. Dari segi ???ulumul quran, cabang kajian yang terlembaga pada periode klasik adalah qiraat al-Quran atau ragam cara baca al-Quran. Sementara secara sosial, respon masyarakat terhadap al-Quran pada era klasik dapat dibagi menjadi tiga yaitu golongan yang menolak otentisitas al-Quran, golongan yang mengakui keindahan dan kemukjizatan al-Quran, serta golongan yang sangat mencintai dan menghormati al-Quran.