O‘ZBEK XALQ ERTAKLARINI O‘RGANISH VA TASNIF QILISH MASALALARI - Zebiniso Rasulova (International Journal of Literature and Language Studies, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek xalq ertaklarini o‘rganish va tasniflash masalalari folklorshunoslik fanining muhim yo‘nalishlaridan biri sifatida tahlil qilinadi. Ertaklarni ilmiy tadqiq etishning shakllanish bosqichlari, ularni tasniflashga doir mahalliy va xorijiy olimlarning ilmiy qarashlari hamda mavjud tasnif tamoyillari qiyosiy jihatdan ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ertaklarning janr xususiyatlari, syujet-motiv tizimi, poetikasi va badiiy tuzilishini o‘rganishda tarixiy-qiyosiy, tipologik hamda struktural tahlil metodlarining imkoniyatlari yoritiladi. Maqolada o‘zbek xalq ertaklarini mazmuni, badiiy tabiati va funksional xususiyatlari asosida tasniflash bilan bog‘liq ilmiy muammolar tahlil qilinib, ularni zamonaviy folklorshunoslik yutuqlari asosida takomillashtirish zarurati asoslanadi. Tadqiqot natijalari o‘zbek xalq ertaklarini ilmiy tizimlashtirish, milliy folklor merosini chuqurroq o‘rganish hamda folklorshunoslikning nazariy va amaliy masalalarini rivojlantirishga xizmat qiladi.