BASRA VA KUFA MAKTABLARI TAQQOSI: ARAB TILI NAHVIDA IXTILOFLI MASALALAR (خلافيات النحو) TAHLILI - Jo`rayeva Zilola Mirobit qizi; Raximjanov Masrur Nugmanovich (International Journal of Literature and Language Studies, 2026)
Mazkur maqola arab tili nahvi tarixidagi ikki yirik ilmiy maktab — Basra va Kufa maktablari o‘rtasidagi metodologik va nazariy farqlarni, shuningdek ular o‘rtasidagi mashhur ixtilofli masalalar (خلافيات النحو) majmuasini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Maqolada ikki maktabning tarixiy shakllanishi, ularning nahvga yondashuv metodologiyasidagi tafovutlar, bir necha mashhur ixtilofli masala namunalari hamda bu ilmiy bahsning keyingi nahv taraqqiyotiga, xususan Bag‘dod maktabining paydo bo‘lishiga ko‘rsatgan ta’siri izchil yoritilgan. Tadqiqotda tarixiy-qiyosiy va tavsifiy metodlardan foydalanilgan.