PENERAPAN MODEL PROBLEM BASED LEARNING UNTUK MENINGKATKAN KEAKTIFAN DAN HASI BELAJAR SISWA SEKOLAH DASAR: Abstrak, pendahuluan,metode, hasil dan pembahasan,siklus I,siklus II,Kesimpulan, daftar pustaka - Ahimsa Putri Justitia; Septia Nur Etikasari; Hermawan Wahyu Setiadi (STKIP Subang, 2026)
Cabaran yang sering diperhatikan dalam proses pembelajaran ialah kepasifan pelajar, yang berpunca daripada dominasi guru di dalam kelas, yang akhirnya membawa kepada hasil pembelajaran yang tidak dimaksimumkan. Isu ini menjadi asas kepada pelaksanaan model Pembelajaran Berasaskan Masalah (PBL) di SD Negri 1 Kadipiro . Kajian ini menggunakan reka bentuk Kajian Tindakan Bilik Darjah dua kitaran berdasarkan kitaran Kemmis dan McTaggart iaitu perancangan, tindakan, pemerhatian, dan refleksi. Data mengenai perkembangan aktiviti pelajar dikumpulkan melalui helaian pemerhatian, ujian pencapaian, dan dokumentasi. Analisis data menggunakan pendekatan deskriptif kuantitatif. Hasil kajian mendapati bahawa aktiviti pelajar, yang pada mulanya cenderung pasif, telah bertambah baik dan menjadi aktif dalam perbincangan kumpulan, berani mengemukakan soalan, dan menjadi yakin dalam pembentangan kumpulan dalam proses pembelajaran. Ini terbukti dalam kelengkapan pembelajaran klasik pelajar yang melebihi penunjuk yang telah ditetapkan. Oleh itu, model Pembelajaran Berasaskan Masalah (PBL) sangat berkesan dalam melatih pelajar sekolah rendah dalam proses menjadi kritis, bekerjasama, dan berdikari dalam menangani pelbagai masalah di sekeliling mereka Kata Kunci: Pembelajaran Berasaskan Masalah (PBL), Kajian Tindakan Bilik Darjah (KTBD), keaktifan pelajar, hasil pembelajaran, sekolah rendah