UNIVERSITET TALABALARIDA INGLIZ TILIDA KASBIY KOMMUNIKATIV KOMPETENSIYANI RIVOJLANTIRISH MODELI - Xo‘jamurodova Sarvinoz Ulug‘bek qizi (International Journal of Literature and Language Studies, 2026)
Mazkur maqolada universitet talabalarida ingliz tilida kasbiy kommunikativ kompetensiyani rivojlantirishning nazariy va amaliy asoslari tahlil qilinadi. Zamonaviy oliy ta'lim tizimida xorijiy tilni kasbiy faoliyat bilan integratsiyalash, talabalarning kommunikativ, lingvistik, sotsiokultural hamda kasbiy kompetensiyalarini kompleks rivojlantirish muhim vazifalardan biri hisoblanadi. Tadqiqotda kompetensiyaga asoslangan yondashuv, kommunikativ ta'lim metodlari, raqamli ta'lim texnologiyalari va interfaol o'qitish usullarini o'zida mujassamlashtirgan ingliz tilida kasbiy kommunikativ kompetensiyani rivojlantirish modeli taklif etiladi. Modelning tarkibiy qismlari, pedagogik shart-sharoitlari hamda uni ta'lim jarayoniga joriy etish bosqichlari ilmiy jihatdan asoslab beriladi. Shuningdek, mazkur modelni amaliyotga tatbiq etish talabalarning kasbiy muloqot ko'nikmalarini, mustaqil fikrlashini, xalqaro akademik va kasbiy muhitda samarali faoliyat yuritish kompetensiyalarini rivojlantirishga xizmat qilishi yoritiladi. Tadqiqot natijalari oliy ta'lim muassasalarida ingliz tilini kasbiy yo'naltirilgan holda o'qitish sifatini oshirish hamda zamonaviy mutaxassislarni tayyorlash samaradorligini ta'minlashga amaliy tavsiyalar ishlab chiqish uchun metodik asos bo'lib xizmat qiladi.