KOMPETENSI HAKIM AGAMA DAN MASALAH HUKUM KONTEMPORER - Sahari Sahari (IAIN Manado, 2004)
Hakim agama mempunyai kewenangan mengadili perkara-perkara di bidang perdata untuk memeriksa, memutus dan menyelesaikan perkara antara orang-orang yang beragamaIslam. Perkara-perkara tersebut meliputi; perkawinan, kewarisan, wasiat, hibah, wakaf dan shadaqah.