Unsur Kebiasaan Bahasa Yang Terdapat Dalam Al-Quran - Rasyad Afif Ibrahim; Muhd Najib Abdul Kadir; Haziyah Hussin (Penerbit Kemala Indonesia, 2018)
Bahasa Al-Quran memiliki unsur kepelbagaian makna sehingga terbentuknya ilmu al-Wujūh wa al-Naẓā’ir. Unsur kepelbagaian ini membuka peluang kepada pihak yang tidak bertanggungjawab untuk menimbulkan fitnah atas nama Al-Quran. Dalam hal ini, unsur kebiasaan bahasa Al-Quran perlu ada bagi mengimbangi keluasan bahasa yang dimiliki Al-Quran. Dengan menggunakan metode analisis kandungan, kajian ini cuba memperjelaskan unsur kebiasaan bahasa Al-Quran yang masih belum popular dalam kajian tafsir dan ᶜUlūm al-Qur’ān. Hasil kajian mendapati kebiasaan bahasa Al-Quran melibatkan aspek lafaz dan uslub yang berulang-ulang menggunakan gaya dan makna yang sama. Pengetahuan mengenai klausa-klausa isyarat ulama dapat membantu proses mengeluarkan penyataan tentang kebiasaan bahasa yang tersembunyi dalam karya para ulama.