Analisis Punca Perceraian Dalam Kalangan Remaja: Kajian Kes di Kota Bharu 2010-2014 - Wan Murni Binti Wan Moktar; Anwar Fakhri Bin Omar (Penerbit Kemala Indonesia, 2018)
Perceraian merupakan isu sejagat yang sering berlaku dalam kalangan remaja pada hari ini. Hal ini sekaligus menghancurkan keharmonian dalam rumah tangga. Perceraian bermaksud putus hubungan suami isteri, berpisah dan menceraikan untuk hidup berasingan. Perceraian yang terdapat dalam Enakmen Keluarga Islam Negeri yang sedang berkuatkuasa di negeri-negeri berkenaan adalah perceraian dengan lafaz talak, pengesahan lafaz talak, cerai taklik dan tebus talak. Tujuan kajian ini adalah untuk melihat punca perceraian dalam kalangan remaja di Kota Bharu. Sehubungan dengan itu, kajian ini adalah ingin melihat kekerapan peringkat umur yang terlibat dalam kes perceraian remaja dalam tempoh 2010 hingga 2014 dan meneroka faktor-faktor berlakunya perceraian dalam kalangan remaja di Kota Bharu. Kajian ini berbentuk kualitatif dengan mengambil pendekatan analisis data dan dokumen bagi mengenalpasti punca perceraian dalam kalangan remaja di Mahkamah Syariah Kota Bharu berdasarkan Enakmen Keluarga Islam Negeri Kelantan 1/1983 dan merujuk buku-buku ilmiah. Kajian ini diharapkan dapat membantu Jabatan Agama Islam Negeri Kelantan dengan mempertingkatkan modul kursus pra perkahwinan dan membuat penambahbaikan dari masa ke masa supaya pasangan yang akan mendirikan rumah tangga lebih memahami tanggungjawab mereka seterusnya dapat mengelakkan daripada berlakunya perceraian.