Pengamalan Komunikasi Kemanusiaan Dalam Pengajaran dan Pembelajaran (PDP) Pensyarah Politeknik Premier Malaysia - Abu Hashim Bin Saad; Zulkefli Bin Aini (Penerbit Kemala Indonesia, 2018)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti pengamalan komunikasi kemanusiaan dalam pengajaran dan pembelajaran (PDP) dalam kalangan pensyarah politeknik premier Malaysia. Secara khususnya, kajian ini cuba melihat aspek komunikasi kemanusiaan menerusi tiga unsur utama iaitu al-nafs (jiwa), al-caql (akal) dan al-qalb (hati). Seramai 297 orang sampel daripada 1289 responden telah dipilih untuk menjawab soal selidik yang telah dikemukakan. Responden yang dipilih terdiri daripada pensyarah daripada tiga buah politeknik premier Malaysia. Data yang dikumpulkan telah dianalisa menggunakan kaedah statistik deskriptif yang menggunakan skor kekerapan, peratusan dan min dalam menganalisa hasil kajian. Dapatan kajian ini menunjukkan pensyarah politeknik premier kerap mengamalkan komunikasi kemanusiaan dalam sesi PDP mereka. Bagi komunikasi kemanusiaan menerusi unsur al-nafs (jiwa) keseluruhan, dapatan kajian terhadap item soalan tersebut berada pada tahap tinggi dengan nilai purata min keseluruhan adalah (min= 4.39). Sementara itu, menerusi unsur al-caql (akal) nilai purata min keseluruhan adalah tinggi iaitu (min=4.30) manakala komunikasi kemanusiaan melalui unsur al-qalb (hati) mendapati nilai purata min keseluruhan juga adalah tinggi iaitu (min=4.27). Oleh itu, komunikasi yang mempunyai sentuhan jiwa, kemahiran penggunaan akal serta komunikasi daripada hati amat perlu dikuasai dan dipraktikkan oleh pensyarah bagi menjamin keberkesanan proses PDP.