Keberkesanan Dakwah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) Menurut Maqasid Syariah di Perkampungan Orang Asli Batu 12 Gombak, Selangor - Famida Naimi binti Hasbolah; Abdul Ghafar bin Don (Penerbit Kemala Indonesia, 2017)
Pengamalan gaya hidup yang berlandaskan Maqasid Syariah bertujuan membina komuniti Asli yang beriman dan sejahtera . Namun masih terdapat golongan masyarakat Orang Asli yang telah memeluk Islam masih belum mengamalkan ajaran Islam sepenuhnya dalam kehidupan seharian mereka. Maqasid Syariah yang dharuri mempunyai lima aspek iaitu memelihara agama (hifz al-din), jiwa (hifz al-nafs), akal (hifz al-‘aql), keturunan (hifz al-nasb) dan harta (hifz al-mal). Kajian in bertujuan mengetahui keberkesanan agensi dakwah kerajaan, iaitu JAKIM terhadap masyarakat Asli berdasarkan prinsip Maqasid Syariah. Reka bentuk yang digunakan ialah kajian tinjauan dengan mengedarkan soal selidik kepada 120 masyarakat Orang Asli yang telah memeluk agama Islam di perkampungan Orang Asli Batu 12, Gombak. Penganalisisan data pula adalah secara deskriptif. Hasil kajian menunjukkan keberkesanan aktiviti dan pendekatan dakwah yang dilaksanakan oleh JAKIM terhadap pengamalan gaya hidup Islam yang diaplikasikan dalam kehidupan masyarakat Orang Asli yang telah memeluk Islam pada nilai purata min= 3.22.