Syarat – Syarat Iqta’ dalam Undang-Undang Tanah Islam - Muhamad Hafizullah Bin Muda; Md Yazid Bin Ahmad (Penerbit Kemala Indonesia, 2017)
Pelupusan tanah merupakan perkara yang tidak asing dalam bidang pengurusan tanah. Dalam undang-undang tanah Islam, pelupusan boleh dinisbahkan kepada iqta’. Iqta’ adalah satu konsep pemberian tanah oleh pihak kerajaan kepada rakyat samada individu atau kumpulan tertentu. Berdasarkan kepada konsep tersebut, timbul persoalan berkaitan dengan syarat-syarat yang dikenakan sebelum berlakunya iqta’ kerana sudah pasti perkara penting seperti tanah ini tidak diberi sewenang-wenangnya kepada penerima tanpa ada sebarang syarat yang mengikat. Terdapat juga syarat-syarat yang melibatkan perkara selain daripada penerima yang turut perlu diambilkira untuk menyempurnakan proses iqta’. Justeru, artikel ini bertujuan untuk mengkaji syarat-syarat yang perlu dipenuhi sebelum berlakunya proses iqta’ berdasarkan hadis dan karya ulama-ulama silam. Syarat-syarat tersebut meliputi semua aspek yang terlibat dalam proses iqta’. Kajian ini berbentuk kualitatif dengan mengambil pendekatan metode tatacara pengumpulan data dan penganalisan data yang disampaikan secara deskriptif. Hasil kajian mendapati bahawa syarat-syarat berlakunya iqta’ tidak tertumpu kepada penerimanya sahaja bahkan beberapa perkara lain juga. Ini termasuklah tempoh masa iqta’, penjagaan hak awam, status tanah dan juga tujuan mendapatkan iqta’. Syarat-syarat ini membuktikan bahawa undang-undang tanah dalam Islam adalah sebuah undang-undang yang stabil dan lengkap walaupun ianya tidak termaktub secara teratur dalam undang-undang bertulis sepertimana undang-undang yang ada pada hari ini.