Pengurusan di Rumah Pengasih Warga Prihatin Sungai Ramal Dalam, Kajang - Selangor - Nur Atikah binti Zolkepli; Razaleigh Muhamat Kawangit (Penerbit Kemala Indonesia, 2018)
Pengurusan rumah anak yatim merupakan pengurusan yang melibatkan proses sosial yang dibentuk untuk mendapatkan kerjasama, penyertaan, dan penglibatan ahli-ahli dalam sebuah organisasi. Pengurusan rumah anak yatim harus diberi perhatian dalam memastikan anak-anak yatim mendapat jagaan yang sewajarnya. Hal ini kerana terdapat diantara pusat penubuhan rumah anak yatim yang mengabaikan penjagaan secara tidak lansung memberi kesan yang buruk terhadap fizikal dan mental anak-anak yatim. Oleh yang demikian, Rumah Pengasih Warga Prihatin yang terletak di Sungai Ramal Dalam, Selangor, Kajang dijadikan sebagai limitasi bidang kajian berkenaan pengurusan rumah anak yatim. Objektif kajian ini untuk mengenalpasti pengurusan yang dilaksanakan di Rumah Pengasih Warga Prihatin. Bagi mencapai objektif kajian, metodologi analisis kandungan digunakan dalam kajian ini. Hasil kajian ini mendapati bahawa tunjang kasih sayang serta terapan agama dapat memberi pembaikan dan perubahan kepada anak-anak yatim kearah kecemerlangan dan keunggulan. Sistem hidup yang komprenensif iaitu Islam sebagai Ad-Din dilihat mampu diaplikasikan secara pragmatik dan berkesan dalam inspirasi kehidupan.