Penghayatan Ihsan Sebagai Medium Pengukuhan Budaya Kerja Berintegriti - Nor Akrimi Binti Haji Mohd Ali; Anuar bin Puteh (Penerbit Kemala Indonesia, 2017)
Budaya kerja yang berintegriti adalah sebuah budaya kerja yang berdaya saing, mempunyai matlamat dan hala tuju yang jelas serta mempunyai suasana dan budaya yang berpaksikan moral dan akhlak yang baik. Budaya kerja berintegriti dapat meningkatkan kecemerlangan organisasi serta memberi kesan yang baik kepada kemajuan negara baik dari segi ekonomi, pembangunan dan kestabilan sesebuah negara. Namun bukanlah sesuatu yang mudah untuk mewujudkan budaya kerja yang berintegriti jika warga organisasi tidak mempunyai nilai ihsan iaitu nilai yang dimiliki oleh individu yang merasa dekat dengan Allah dan sentiasa melakukan kebaikan kerana merasakan tanggungjawabnya terhadap hak Allah. Kajian ini bertujuan untuk mengetahui hubungan ihsan dan integriti serta untuk mengetahui bagaimana penghayatan nilai ihsan memberi impak kepada budaya kerja organisasi. Kajian ini menggunakan metodologi analisis kandungan. Hasil perbincangan menunjukkan penghayatan ihsan akan menjadi motivasi kepada para pekerja untuk mengamalkan akhlak mulia, nilai baik, bersungguh-sungguh dan bertanggungjawab sehingga melahirkan satu budaya kerja yang berintegriti. Penghayatan ihsan juga akan menjadi pengawal kepada warga organisasi supaya tidak mengamalkan akhlak mazmumah, nilai buruk, rasuah dan sebagainya.