Strategi Pemujukan Dalam Komunikasi Dakwah Masyarakat Orang Asli - Nur Uswah Ahmad Fauzi; Zulkefli Aini (Penerbit Kemala Indonesia, 2017)
Kelangsungan kegiatan dakwah masyarakat Orang Asli merupakan tugas yang perlu diberi perhatian khususnya terhadap usaha membimbing ke arah penghayatan Islam yang sebenar. Memandangkan aktiviti dakwah dan komunikasi merupakan suatu gabungan penting dalam menyalurkan mesej Islam, penyampaiannya tidaklah hanya bersahaja malah menuntut kepada keberkesanannya. Persoalannya, adakah semua kegiatan komunikasi dalam lapangan dakwah memperoleh kesan yang positif terutamanya dalam aspek perubahan tingkah laku dan sikap mad’u?. Oleh itu, kebolehupayaan pendakwah menggunakan pendekatan pemujukan untuk tujuan dakwah wajar dikaji sebagai salah satu perkembangan dalam uslub dakwah. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti strategi pemujukan dalam komunikasi dakwah kepada Orang Asli. Kajian ini menggunakan metodologi kualitatif dengan reka bentuk analisis kandungan. Manakala, pengumpulan data kajian dengan menggunakan kajian-kajian lepas seperti tesis, prosiding, artikel dalam jurnal, buku-buku dan kertas kerja. Hasil kajian mendapati bahawa kemampuan pendakwah menggunakan pemujukan dalam komunikasi dakwah terhadap masyarakat Orang Asli membawa kesan positif terhadap kesedaran, pemikiran, kefahaman, penghayatan dan pengamalan ajaran Islam secara sukarela tanpa rasa dipaksa.