Hubungan Kampong Ayer dengan Kota Batu: Pusat Perdagangan dan Petempatan Penduduk pada Zaman Tradisi Brunei - Bakar, Haji Tassim bin Haji Abu (ASPENSI in Bandung, Indonesia, 2013)
RESUME: Kerajaan Brunei merupakan sebuah empayar yang luas dan tertua di kepulauan Borneo. Pusat pemerintahan Kerajaan Brunei terletak di Bandar Brunei lama yang dikenali sebagai Kampong Ayer. Faktor mencari petempatan yang lebih strategik telah menjadi punca berlakunya perpindahan. Perpindahan pada peringkat awal lebih tertumpu di Teluk Brunei, kerana dilihat sebagai kawasan yang strategik dari segi pertahanan dan petempatan. Raja Brunei terdahulu lebih suka berpindah-pindah, sehingga menemui tempat yang lebih sesuai untuk dijadikan pusat pentadbiran dan perdagangan. Akhirnya, Kampong Ayer dan Kota Batu dijadikan petempatan bagi para pembesar Brunei yang telah membawa bersama pengikut-pengikutnya untuk menjadi pengawal peribadi mereka. Kertas kerja ini mahukan membincang hubungan antara Kampong Ayer dengan Kota Batu sebagai pusat pentadbiran pada zaman tradisi di Negeri Brunei. Di Kota Batu ini, umpamanya, telah dibina istana, masjid, dan pusat pendidikan yang bersesuaian dengan zaman tersebut bagi memudahkan interaksi Raja dengan rakyat dalam bentuk pentadbiran. Kota Batu pula merupakan Bandar Brunei lama dan sebagai petempatan yang terbesar, sebelum penghuni kawasan ini berpindah ke kawasan perairan Sungai Brunei, yang kemudiannya dikenali sebagai Kampong Ayer.KATA KUNCI: Pusat pentabiran, Kampong Ayer, Kota Batu, perdagangan, petempatan penduduk, zaman tradisi Brunei, dan Sultan Brunei.Â ABSTRACT: This paper entitled âRelationship the Kampong Ayer with the Kota Batu: Center of Trade and Population Settlement in the Times of Brunei Traditionâ. Sultanate of Brunei is a vast empire and the oldest in the island of Borneo. The capital city of Brunei Sultanate government is located in the old Brunei city known as Kampong Ayer. Factor in searching the location more strategic has become the cause of displacement. Moving initially focused on Brunei Bay, as seen as a strategic area of defense and settlement terms. Kings of Brunei earlier are rather sedentary, so that finding the place more suitable as the administrative and commercial center. Finally, the locations of Kampong Ayer and Kota Batu are made settlement of the Royals of Brunei who have brought together their disciples to become personal bodyguards. This paper wants to discuss the relationship between Kampong Ayer and Kota Batu as the administrative center at the time of the Brunei tradition. In the Kota Batu, for example, has been built the palaces, mosques, and educational centers in accordance with the times in order to facilitate the interaction between the King with people in the form of administration. Kota Batu was also a long and old Brunei Town as the largest settlement, before the occupants moved into the waters area of the Brunei River, later known as Kampong Ayer.KEY WORD: Central administration, Kampong Ayer, Kota Batu, trade, residential settlement, Bruneiâs traditional age, and the Sultan of Brunei.About the Author: Dr. Haji Tassim bin Haji Abu Bakar ialah Pensyarah Kanan di Akademi Pengajian Brunei UBD (Universiti Brunei Darussalam), Jalan Tunku Link, Gadong, Bandar Seri Begawan, Negara Brunei Darussalam. Bagi urusan sebarang akademik, penulis boleh dihubungi dengan alamat emel: tassim.bakar@ubd.edu.bn Â How to cite this article? Bakar, Haji Tassim bin Haji Abu. (2013). âHubungan Kampong Ayer dengan Kota Batu: Pusat Perdagangan dan Petempatan Penduduk pada Zaman Tradisi Bruneiâ in SOSIOHUMANIKA: Jurnal Pendidikan Sains Sosial dan Kemanusiaan, Vol.6, No.2 [November], pp.125-134. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press owned by ASPENSI, ISSN 1979-0112. Chronicle of article: Accepted (September 11, 2013); Revised (October 13, 2013); and Published (November 20, 2013). Â Â