Kesejahteraan Sosial dan Perumahan - Yahaya, Mohd Haizzan; Badaruddin, Radin Firdaus R; Singh, Paramjit Singh J (ASPENSI in Bandung, Indonesia, 2017)
RESUME: Kesejahteraan sosial merupakan elemen terpenting yang harus dipupuk serta dimiliki oleh setiap rakyat dalam sesebuah negara. Dalam konteks pembangunan sesebuah negara, kesejahteraan sosial bernilai apabila rakyat memperoleh sepenuhnya hak dan peluang yang sepatutnya diperoleh. Tahap kesejahteraan sosial yang stabil amat penting dalam komuniti moden, memandangkan kebanyakkan daripada mereka telahpun terdedah dengan hak dan peluang untuk merealisasikan potensi kehidupan sosial mereka. Antara ukuran utama kesejahteraan sosial adalah peluang untuk menikmati kesan yang positif terhadap penyediaan pemilikan rumah yang mencukupi dan mampu untuk dimiliki. Justeru, matlamat utama penulisan ini adalah untuk melihat kepentingan pembangunan kesejahteraan sosial, terutamanya dalam konteks kepentingan pemilikan rumah. Perbincangan kajian ini, dengan menggunapakai kaedah kualitatif dengan huraian yang bercorak deskriptif, turut menggariskan keperluan rumah terhadap institusi keluarga, kepentingan rumah, dan perumahan di Malaysia dan juga di negera-negara jiran serantau. Dalam hakikatnya, keperluan dan permintaan terhadap pembagunan perumahan di Malaysia terus meningkat sejajar dengan perkembangan penduduk. Pemilikan rumah juga dilihat penting kepada ekonomi sesebuah negara, kerana rumah bukan sahaja merupakan barangan pengguna tetapi juga barangan pelaburan. Pelaburan dalam perumahan pula akan memberi kesan berganda kepada pelaburan sektor yang lain. Oleh itu, pemilikan perumahan di Malaysia, dan di negara-negara jiran lainnya, bukan sahaja dapat mewujudkan kestabilan dan ekonomi yang sihat, tetapi pemilikan perumahan juga dapat merangsang kesejahteraan sosial komuniti sesebuah negara.KATA KUNCI: Kesejahteraan Sosial; Pembangunan Sosial; Pemilikan Rumah; Kerja Sosial; Masyarakat Malaysia.Â ABSTRACT: âSocial Welfare and Housingâ. Social welfare is an important element that must be nurtured and owned by every citizen in a country. In the context of national development, social well-being fully assessed when people acquire the rights and opportunities which should be obtained. A stable level of social welfare is very important in the modern community, since most of them had been exposed to the right and the opportunity to realize the potential of their social life. Among the main measures of social welfare is an opportunity to enjoy a positive impact on the provision of adequate housing and affordable. Thus, the main goal of this paper is to look at the importance of the development of social welfare, especially in the context of the importance of house ownership. This study, by using the method of qualitative and its explanation descriptively, also underlines the need for the house for the family institution, the importance of housing, and housing in Malaysia and the neighbouring countries. In reality, the needs and demands for housing development in Malaysia continue to increase in tandem with the development of the population. House ownership is also seen as important to the economy of a country, as house is not merely consumer goods but also investment goods. Investment in housing will also give the multi-implications toward the investment in other sectors. Therefore, ownership of housing in Malaysia, and in other neighboring countries, will not only create a stable and healthy economy, but housing ownership can also stimulate the social well-being of the community of a country.KEY WORD: Social Welfare; Social Development; House Ownership; Social Work; Malaysian Society.Â Â About the Authors: Mohd Haizzan Yahaya, Radin Firdaus R. Badaruddin, dan Paramjit Singh J. Singh ialah Penyelidik dan Pensyarah Kanan di Sekolah Sains Sosial USM (Universiti Sains Malaysia), 11800 Minden, Pulau Pinang, Malaysia. Bagi urusan sebarang akademik, penulis boleh dihubungi secara terus melalui emel di: m_haizzan@yahoo.comSuggested Citation: Yahaya, Mohd Haizzan, Radin Firdaus R. Badaruddin & Paramjit Singh J. Singh. (2017). âKesejahteraan Sosial dan Perumahanâ in SOSIOHUMANIKA: Jurnal Pendidikan Sains Sosial dan Kemanusiaan, Volume 10(2), November, pp.245-256. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press and UNIPA Surabaya, ISSN 1979-0112. Article Timeline: Accepted (January 5, 2017); Revised (June 15, 2017); and Published (November 30, 2017).