Pelancongan Pendidikan: Tinjauan Konseptual dan Potensinya di Malaysia - Ramli, Ruzanna Syamimi; Mapjabil, Jabil (ASPENSI, 2012)
IKHTISAR: Pelancongan pendidikan ialah program yang melibatkan perjalanan ke sesuatu lokasi oleh sekumpulan individu untuk tujuan membina pengalaman secara terus. Pelancongan pendidikan dilihat berpotensi besar sebagai suatu segmen pasaran baru dalam agenda ekonomi Malaysia. Dalam Rancangan Malaysia ke-9, umpamanya, sumber pendapatan Malaysia dari sektor ini meningkat daripada RM 220 juta pada tahun 2000 kepada RM 450 juta pada tahun 2005. Antara kelebihan yang mendorong kepesatan pelancongan pendidikan di Malaysia ialah penawaran pendidikan berkualiti tinggi, kepelbagaian pilihan kursus, yuran pengajian yang berpatutan, aplikasi teknologi pendidikan yang meluas, serta wujudnya aneka pilihan institut pendidikan tinggi, sama ada awam mahupun swasta. Ringkasnya, kestabilan politik dan pertumbuhan ekonomi yang memberangsangkan adalah asas penting dalam merealisasikan Malaysia sebagai hub pelancongan pendidikan yang terkemuka di rantau Asia Pasifik khususnya dan di peringkat dunia amnya. KATA KUNCI: Pelancongan pendidikan, agenda ekonomi Malaysia, pendidikan berkualiti tinggi, dan kestabilan politik. ABSTRACT: Educational tourism refers to any program in which participants travel to a location as a group with the primary purpose of engaging in a learning experience directly. Educational tourism with great potential as a new market segment in Malaysiaâs economic agenda. In the 9th Malaysia Plan, Malaysia revenue from this sector increased from RM 220 million in 2000 to RM 450 million in 2005. Among the educational advantages of tourist attractions in Malaysia are offering high quality education, diverse selection of courses, tuition fees are reasonable, the widespread application of educational technology, and the existence of multiple choice institutes of higher education whether public or private. In short, political stability and encouraging economic growth is fundamental in realizing Malaysia as a leading educational travel hub in the Asia Pasific region in particular and the world in general.Â KEY WORD: Educational tourism, Malaysiaâs economic agenda, high quality education, and political stability.Â Â About the Authors: Ruzanna Syamimi Ramli ialah Pelajar Sarjana di Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan USM (Universiti Sains Malaysia), Kampus Induk, 11800 Pulau Pinang, Malaysia. Alamat emel: rusya_1304@yahoo.com.my Manakala Dr. Jabil Mapjabil ialah Pensyarah Kanan di Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan USM. Alamt emel: bill@usm.myHow to cite this article? Ramli, Ruzanna Syamimi & Jabil Mapjabil. (2012). âPelancongan Pendidikan: Tinjauan Konseptual dan Potensinya di Malaysiaâ in ATIKAN: Jurnal Kajian Pendidikan, Vol.2(1) Juni, pp.45-66. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press owned by ASPENSI in Bandung and FKIP UNSUR in Cianjur, West Java, ISSN 2088-1290.Chronicle of the article: Accepted (April 20, 2012); Revised (May 29, 2012); and Published (June 15, 2012).