Senario Pembangunan Modal Insan dalam Pendidikan Tinggi di Malaysia - Abiddin, Norhasni Zainal (ASPENSI, 2014)
IKHTISAR: Pelaburan dalam pendidikan tinggi dan pembangunan modal insan di Malaysia sangat kritikal dalam menzahirkan masyarakat yang memiliki akal budi luhur, berfikiran terbuka, berpandangan jauh, dan mempunyai daya âpasaran kerjaâ yang tinggi. Pembangunan modal insan, dengan demikian, merupakan agenda utama negara Malaysia, memandangkan pembangunan sesebuah negara adalah berdasarkan pembangunan manusia itu sendiri. Ianya juga tidak terkecuali dalam aspek pendidikan tinggi, kerana peranan pendidikan tinggi dalam konteks pembinaan manusia melibatkan tiga perkara asas, iaitu: (1) Pengukuhan jatidiri sosial yang melibatkan konteks hubungan dengan Pencipta, manusia lain, dan alam sekeliling; (2) Pengisian ilmu dan falsafah hidup; serta (3) Latihan pengkhususan dan kepakaran. Justeru, artikel ini mengupas tentang kepentingan pendidikan dalam pembangunan negara dan senario pembangunan modal insan di IPT (Institusi Pengajian Tinggi) di Malaysia. Antara lain artikel ini mengupas konsep modal insan, pandangan ahli ekonomi tradisional dan moden terhadap pembangunan modal insan, peranan pentadbiran di IPT, dan peruntukan belanjawan negara terhadap modal insan. Aspek-aspek ini dihuraikan dalam artikel dengan tujuan untuk melihat secara menyeluruh senario pembangunan modal insan dalam pembangunan negara. Â KATA KUNCI: Pembangunan modal insan, institusi pengajian tinggi, pembangunan sumber manusia, pendidikan, pengurusan, dan pentadbiran.ABSTRACT: âThe Scenario of Human Capital Development in Higher Education in Malaysiaâ. Investment in higher education and human capital development in Malaysia is very critical in producing the society that has had a noble common sense, open-minded, foresight, and the high