Dasar-dasar Pendidikan Negara Brunei Darussalam, 1950 â 2010: Kemunculan dan Hubungannya dengan Falsafah MIB (Melayu Islam Beraja) - Haji Mail, Haji Awg Asbol bin (SUSURGALUR, 2013)
IKHTISAR: Sekitar tahun 1950-an sehingga pencapaian selepas kemerdekaan Negara Brunei Darussalam, pada tahun 2010-an, terdapat empat dasar pendidikan yang telah muncul. Dasar-dasar itu adalah Dasar Pendidikan 1954, Dasar Pendidikan Negara 1962, Dasar Pendidikan 1972, dan Dasar Dwi-Bahasa 1984. Sementara itu, falsafah Melayu Islam Beraja (MIB), sebagai cara hidup rakyat, telah diisytiharkan semasa pencapaian kemerdekaan. Kajian ini akan melihat hubungan secara tersurat dan tersirat dalam konteks falsafah MIB. Dalam hubungan tersurat boleh dilihat dari segi Melayu, maka langkah-langkah untuk memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar di sekolah-sekolah. Dari segi Islam pula memasukkan pendidikan ugama ke dalam kurikulum pembelajaran di sekolah-sekolah. Sementara itu, hubungan dengan Raja pula terdapatnya matalamat dasar pendidikan supaya melahirkan generasi muda yang taat kepada Negara dan Raja. Raja juga berperanan dalam mengembang-majukan pendidikan negara. Manakala hubungan tersirat boleh dilihat secara umumnya bahawa Islam memang menggalakkan umatnya untuk menuntut ilmu dunia dan akhirat, serta ianya juga menggalakkan untuk menguasai lebih dari satu bahasa.Â Â Â KATA KUNCI: Kemerdekaan negara Brunei, dasar negara, Melayu-Islam-Beraja, makna tersurat dan tersirat, peran kerajaan, dan pendidikan.ABSTRACT: This paper entitled âEducation Policies of Brunei Darussalam, 1950 â 2010: The Emergence and Relationship with the Philosophy of MIB (Malay Islamic Monarchy)â. Around the 1950s until the attainment of Brunei Darussalamâs independence, in late 2010, there were four education policies have emerged. The policies are Education Policy 1954, the National Education Policy 1962, the Education Policy 1972, and Policy Multilanguage 1984. Meanwhile, the Malay Islamic Monarchy (MIB), as a way of life, when our independence was declared. This study will examine the relationship explicitly and implicitly in the context of the MIB philosophy. Relationship can be expressed in terms of Malays, then the steps to uphold the Malay language as the medium of instruction in schools. In terms of Islamic religious, its education incorporates learning into the curriculum in schools. Meanwhile, there was a relationship between the King with education policy objective to inculcate obedience to the State and the King. King also plays a role in propagating forward in education. While the implicit relationship can be seen in general that Islam encourages its followers to seek knowledge in the World as well as Hereafter, and they also promote to master more than one language.KEY WORD: Brunei national independence, national policy, Malay-Islamic-Monarchy, explicit and implicit meaning, role of government, and education.About the Author: Prof. Madya Dr. Haji Awg Asbol bin Haji Mail ialah Pensyarah Kanan di Program Pengajian Sejarah, Fakulti Sastera dan Sains Sosial UBD (Universiti Brunei Darussalam), Jalan Tunku Link, Bandar Seri Begawan, Negara Brunei Darussalam. Alamat emel: asbolmail@ubd.edu.bnHow to cite this article? Haji Mail, Haji Awg Asbol bin. (2013). âDasar-dasar Pendidikan Negara Brunei Darussalam, 1950 â 2010: Kemunculan dan Hubungannya dengan Falsafah MIB (Melayu Islam Beraja)â in SUSURGALUR: Jurnal Kajian Sejarah & Pendidikan Sejarah, Vol.1(2), September, pp.151-166. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press and UBD Bandar Seri Begawan, Brunei Darussalam, ISSN 2302-5808. Chronicle of the article: Accepted (June 18, 2013); Revised (August 18, 2013); and Published (September 30, 2013).