Sumbangan Tok Ku Paloh dalam Kegiatan Dakwah dan Pendidikan di Terengganu, Malaysia - Yaakob, Razi (SUSURGALUR, 2014)
IKHTISAR: Di Terengganu, Syeikh Abdul Malik (Tok Pulau Manis) berperanan sebagai penasihat kerajaan sewaktu pengasasan kesultanan Terengganu pertama. Keadaan ini diperkukuhkan lagi dengan kehadiran Syed Abdul Rahman bin Muhammad al-Idrus (Tok Ku Paloh) sewaktu pemerintahan Sultan Zainal Abidin III. Dengan menggunakan pendekatan sejarah, kertas ini menyorot kembali peranan Tok Ku Paloh dalam bidang dakwah dan pendidikan di Terengganu. Kegiatan Tok Ku Paloh dalam dakwah dan pendidikan berkait rapat dengan tarikat Naqsyabandiyah sebagai metodologi dalam pengajaran keagamaan. Usaha Tok Ku Paloh mendapat kerjasama sepenuhnya dari Tuanku Sultan dalam usaha mewujudkan kerajaan Melayuwiyyah-Islamiah. Hasil kerjasama erat Tok Ku Paloh dan Sultan menyebabkan institusi kesultanan dan Islam semakin kukuh. Sewaktu mereka berdua masih hidup, usaha British untuk campurtangan di Terengganu melalui Perjanjian Bangkok menghadapi kebuntuan. Umumnya, usaha Tok Ku Paloh bersama Baginda Sultan dalam kegiatan dakwah dan pendidikan berjaya memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai kepentingan kedaulatan Islam dan Melayu terus terpelihara.KATA KUNCI: Tok Ku Paloh, tarikat Naqsyabandiyah, kegiatan pendidikan dan dakwah, Sultan Terengganu, serta kedaulatan Islam dan Melayu.ABSTRACT: âThe Contribution of Tok Ku Paloh in Preaching and Education in Terengganu, Malaysiaâ. In Terengganu, Sheikh Abdul Malik (Tok Pulau Manis) serves as a state adviser during the first founding of the Sultanate of Terengganu. This is reinforced by the presence of Syed Abdul Rahman bin Muhammad al-Idrus (Tok Ku Paloh) during the reign of Sultan Zainal Abidin III. With historical approaches, this paper highlights the activities of Tok Ku Paloh in preaching and education in the state of Terengganu. Tok Ku Paloh activities related to the Naqshabandiyya groups as religious teaching methodology. Tok Ku Paloh efforts get a full cooperation from His Majesty in order to create the state of Melayuwiyyah-Islamiyyah. The result of good collaboration between Tok Ku Paloh and the Sultan of Terengganu caused Islamic institutions in the state were strengthened and established. When both figures still existed, the British effort to intervention in Terengganu via Bangkok Agreement was deadlock. The efforts of Tok Ku Paloh with His Majesty, generally, in preaching and education have succeed in building the awareness among people on the soveregnties of Islam and Malay were continuously preserved.KEY WORD: Tok Ku Paloh, mysticism of Naqshabandiyya, activities of preaching and education, Sultan of Terengganu, and soveregnties of Islam and Malay.About the Author: Razi Yaakob ialah Pensyarah di Pusat Penataran Ilmu UniSZA (Unversiti Sultan Zainal Abidin), Gong Badak, 21030 Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman, Malaysia. Bagi urusan sebarang akademik, penulis boleh dihubungi dengan nombor talifon: +6019984 4411 dan alamat emel: raziyaakob@unisza.edu.myHow to cite this article? Yaakob, Razi. (2014). âSumbangan Tok Ku Paloh dalam Kegiatan Dakwah dan Pendidikan di Terengganu, Malaysiaâ in SUSURGALUR: Jurnal Kajian Sejarah & Pendidikan Sejarah, Vol.2(2), September, pp.217-224. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press and UBD Bandar Seri Begawan, Brunei Darussalam, ISSN 2302-5808.Â Chronicle of the article: Accepted (August 14, 2014); Revised (August 29, 2014); and Published (September 24, 2014).