Penglibatan Belia dalam Pertanian Komersial dan Perkembangan Industri Pertanian di Malaysia - Abiddin, Norhasni Zainal; Anuar, Mohd Ashraff Mohd; Abdullah, Anzar (ASPENSI, 2015)
INTISARI: Sektor pertanian komersial sehingga kini masih kekurangan penglibatan golongan muda, terutamanya belia berpelajaran tinggi. Golongan muda ini diperlukan oleh negara untuk menaiktarafkan indusrti pertanian, memodenkan industri asas tani, dan memperbanyakkan lagi pekerja berkemahiran yang terlibat dalam sektor pertanian komersial. Persepsi negatif masyarakat terhadap sektor pertanian telah memberi kesan terhadap penglibatan belia dalam pertanian komersial. Persepsi negatif yang dimaksudkan ini adalah seperti kurangnya galakan daripada keluarga; kurang prosedur yang lengkap dalam membantu belia yang ingin melibatkan diri dalam sektor pertanian; serta kesukaran dalam mendapatkan bantuan, termasuklah sumber bantuan kewangan. Kesemua aspek ini menyumbang kepada kurangnya penglibatan belia dalam perniagaan pertanian secara komersial. Justeru, artikel ini mengupas sejarah industri pertanian di Malaysia dan penglibatan belia dalam industri ini. Pembangunan pertanian komersial di Malaysia dalam 50 tahun ini menampakkan kurangnya penglibatan belia, walaupun industri pertanian berupaya membuka prospek yang luas dalam ekonomi Malaysia. KATA KUNCI: Pertanian, usahawan, belia, perniagaan, industri, persepsi negatif, sejarah industri pertanian, dan ekonomi Malaysia.ABSTRACT: âYouth Involvement in Commercial Agriculture and the Development of Agriculture Industries in Malaysiaâ. Commercial agricultural sector in Malaysia until these days is still lack of young people, especially educated youth. This young workforce is needed by the Malaysian government in the process of improving the agricultural industry, modernizing agro-based industries, and developing skilled workers of the commercial agricultural sectors.Â Negative perception towards agriculture sector has brought significant impact on the involvement of youths in commercial agriculture. The negative perceptions include lack of family and community encouragement; lack of complete procedure for the young people joining the industry; and difficulties to get technical assistance and financial supports. All these aspects contribute to the lack of youth involvement in commercial agriculture business. Hence, this article explores the history of commercial agriculture in Malaysia and youth involvement in the industry. The development of commercial agriculture in Malaysia in 50 years clearly shows that there is less involvement among youth, even though the agriculture industry could bring broader prospects of the Malaysian economic.KEY WORD: Agriculture, entrepreneur, youth, business, industry, negative perception, history of commercial agriculture, and Malaysian economic.Â Â Â Â About the Authors: Prof. Madya Dr. Norhasni Zainal Abiddin dan Mohd Ashraff Mohd Anuar ialah Pensyarah dan Tutor di Jabatan Pemajuan Profesional dan Pendidikan Lanjutan, Fakulti Pengajian Pendidikan UPM (Universiti Putra Malaysia) Serdang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia. Dr. Anzar Abdullah ialah Pensyarah Kanan di Fakulti Keguruan dan Ilmu Pendidikan UVRI (UniversitiÂ Veteran Republik Indonesia) Makassar, Sulawesi Selatan, Indonesia. Alamat emel penulis adalah: nonie@upm.edu.my, mohdashraf@upm.edu.my, dan anzarabdullah91@yahoo.co.idHow to cite this article? Zainal Abiddin, Norhasni, Mohd Ashraff Mohd Anuar & Anzar Abdullah. (2015). âPenglibatan Belia dalam Pertanian Komersial dan Perkembangan Industri Pertanian di Malaysiaâ in SIPATAHOENAN: South-East Asian Journal for Youth, Sports & Health Education, Vol.1(1) April, pp.99-108. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press, APAKSI Bandung, and KEMENPORA RI Jakarta, ISSN 2407-7348.Â Chronicle of the article: Accepted (January 8, 2015); Revised (March 6, 2015); and Published (April 21, 2015).