Faktor yang Mempengaruhi Penghayatan Akhlak Islam dalam Kalangan Belia di sebuah Institusi Pengajian Tinggi Awam Malaysia - Tan, Rohana; Abidin, Norhasni Zainal; Suwirta, Andi (ASPENSI, 2016)
ABSTRAKSI: Fokus kajian ini turut mengenal pasti tahap pendidikan keagamaan, tahap pertautan ibu bapa, tahap pertautan rakan sebaya, dan tahap penghayatan akhlak Islam dalam kalangan belia universiti. Seterusnya, kajian ini juga bertujuan untuk mengenal pasti, sama ada terdapat perbezaan daripada segi penghayatan akhlak Islam berdasarkan faktor jantina, aliran pengajian, lokasi asal, status pendapatan keluarga, tahap pendidikan bapa, dan tahap pendidikan ibu. Selain daripada itu, pengaruh pendidikan keagamaan, pertautan ibu bapa, dan pertautan rakan sebaya ke atas penghayatan akhlak Islam turut diambil kira. Responden yang terlibat dalam kajian ini ialah seramai 403 orang belia universiti, yang menuntut di sebuah IPTA (Institusi Pengajian Tinggi Awam) di Malaysia. Kajian telah mengesahkan hasil kajian yang lepas mengenai pembentukan peribadi belia yang dipengaruhi oleh faktor psiko-sosial, iaitu pendidikan keagamaan oleh ibu bapa, pertautan ibu bapa, dan pertautan rakan sebaya. Keputusan kajian juga telah membuktikan bahawa wujudnya hubungan faktor psiko-sosial melibatkan pendidikan keagamaan oleh ibu bapa, pertautan ibu bapa, dan pertautan rakan sebaya dengan penghayatan akhlak Islam dalam kalangan belia universiti.KATA KUNCI: Akhlak Islam, belia, faktor psiko-sosial, institusi pengajian tinggi awam, pertautan ibu bapa, pertautan rakan sebaya, dan pendidikan keagamaan.ABSTRACT: âFactors Affecting Appreciation of Islamic Morality in Youths in a Public Higher Education Institution in Malaysiaâ. The focus of this study was to identify the level of religious education, parents level of engagement, the level of engagement of peers, and the appreciation of Islamic morality among the universityâs youth. The study also aims to identify whether there are significant differences in terms of the appreciation of Islamic morality based on gender, courses, the studentâs original location, status, familyâs income, the educational level of the father and mother. In addition, the influence of religious education, parental engagement, and engagement of peers on an appreciation of Islamic morality is taken into account. Respondents involved in this study consisted of 403 universityâs youths, studying in a public institution of higher education in Malaysia. This study has confirmed the results of previous studies on the formation of the youth character influenced by psycho-social factors, such as religious education by parents, parental engagement, and engagement of peers. The study also shows that there is a significant relationship of psycho-social factors involving religious education by parents, parental engagement, and engagement with peers with appreciation of Islamic morality among the youth of the university.KEY WORD: Islamic morality, youth, psycho-social factors, public institution of higher education, parental engagement, engagement with peers, and religious education.Â Â Â Â About the Authors: Rohana Tan dan Assoc. Prof. Datoâ Dr. Norhasni Zainal Abiddin ialah Pelajar Master Sains Pendidikan dan Pensyarah di Jabatan Pemajuan Profesional dan Pendidikan Lanjutan, Fakulti Pengajian Pendidikan UPM (Universiti Putra Malaysia) di Serdang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia. Andi Suwirta, M.Hum. ialah Pensyarah Kanan di Jabatan Pendidikan Sejarah UPI (Universiti Pendidikan Indonesia) di Bandung, Jawa Barat, Indonesia. Alamat emel: nonie@upm.edu.my dan suwirta.sahaja@upi.eduHow to cite this article? Tan, Rohana, Norhasni Zainal Abiddin & Andi Suwirta. (2016). âFaktor yang Mempengaruhi Penghayatan Akhlak Islam dalam Kalangan Belia di sebuah Institusi Pengajian Tinggi Awam Malaysiaâ in INSANCITA: Journal of Islamic Studies in Indonesia and Southeast Asia, Vol.1(1), February, pp.55-66. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press, ISSN 2443-1776. Chronicle of the article: Accepted (November 17, 2015); Revised (December 17, 2015); and Published (February 5, 2016).