Hubungan Al-Qurâan dan Al-Hadith dengan Ilmu Sejarah: Cerminan Iktibar daripada Tuhan Yang Maha Kuasa - Haji Mail, Haji Awang Asbol bin (ASPENSI, 2017)
ABSTRAKSI: Al-Qurâan memang mengandungi pelbagai ilmu pengetahuan, tidak terkecuali dengan ilmu sejarah. Ini jelas menunjukan bahawa Islam juga menghargai peristiwa-peristiwa bersejarah, sepertimana yang terakam dalam Al-Qurâan dan Al-Hadith. Artikel ini, dengan menggunapakai kaedah penyelidikan sejarah dan penjelasan yang deskriptif-kualitatif, mahukan menganalisis tak setakat sejarah asal-usul manusia menurut Al-Qurâan, sejarah para Nabi, dan sejarah penciptaan alam nyata dan alam ghaib dalam Al-Qurâan, yang berorientasikan pada masa lalu, tetapi juga wujud hubung-kait antara pemerihalan sejarah dalam Al-Qurâan dan Al-Hadith itu dengan masalah-masalah terkini serta ramalan mengenai datangnya hari Kiamat, yang berorientasikan sejarah masa hadapan. Meskipun lembaran sejarah yang tercatat dalam Al-Qurâan dan Al-Hadith sudah menjangkau beribu tahun dan hingga kini sudah banyak kemajuan yang dicapai dalam tamadun manusia, namun yang tidak banyak berubah ialah kegiatan yang bertentangan dengan kehendak Allah SWT (Subhanahu Wa-Taâala). Nilai-nilai negatif seperti yang terdapat dalam sejarah Al-Qurâan, dalam kalangan manusia hari ini, masih wujud dan berleluasa. Oleh itu, boleh dikatakan bahawa manusia hari ini masih belum mahu mengambil iktibar daripada apa yang berlaku kepada kaum-kaum terdahulu, sepertimana yang didedahkan oleh kisah sejarah dalam Al-Qurâan dan Al-Hadith. Mereka tidak terfikir bahawa perkara ini akan mengundang bala dan bencana daripada Allah SWT, Tuhan Yang Maha Berkuasa.KATA KUNCI: Al-Qurâan dan Al-Hadith; Ilmu Sejarah; Iktibar; Sejarah para Nabi; Masalah Moral.Â ABSTRACT: âThe Relationship of Al-Quran and Al-Hadith with the Science of History: Reflection of the Lesson from the God Almightyâ. The Al-Quran indeed contains a variety of knowledges, no exception to the science of history. This clearly shows that Islam also concerned the historical events, as recorded in the Al-Quran and Al-Hadith. This article, by applying the method of historical research and descriptive-qualitative explanations, wants to analyze not only the history of human origin according to the Al-Quran, the history of the Prophets, and the history of real and supernatural creation in the Quran, which is oriented in the past, but there is also a connection between the historical description in the Quran and Al-Hadith with the latest problems and predictions about the coming of the Day of Judgment, which is historical oriented in the future. Although the history of the Al-Quran and the Al-Hadith has reached thousands of years, and has made many advances in human civilization, but that does not change much is the human activities contrary to the will of Allah Almighty. Negative values such as those found in the history of the Al-Quran, in human beings today, still exist and widespread. Therefore, it is argued that human beings today still have not been able to take lessons from what happened to the earlier races, as revealed by the historical accounts in the Al-Quran and Al-Hadith. They do not think that this will bring disaster and catastrophe from Allah SWT, God Almighty.KEY WORD: Al-Quran and Al-Hadith; Science of History; Learn; History of the Prophets; Moral Problems.About the Author: Prof. Madya Dr. Haji Awang Asbol bin Haji Mail ialah Pensyarah Kanan di Pengajian Sejarah dan Antarabangsa FASS UBD (Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Brunei Darussalam) di Bandar Seri Begawan, Negara Brunei Darussalam. Bagi urusan sebarang akademik, penulis boleh dihubungi secara terus melalui emel di: asbol.mail@ubd.edu.bn Â Suggested Citation: Haji Mail, Haji Awang Asbol bin. (2017). âHubungan Al-Qurâan dan Al-Hadith dengan Ilmu Sejarah: Cerminan Iktibar daripada Tuhan Yang Maha Kuasaâ in INSANCITA: Journal of Islamic Studies in Indonesia and Southeast Asia, Volume 2(2), August, pp.83-100. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press owned by ASPENSI, ISSN 2443-1776. Article Timeline: Accepted (March 2, 2017); Revised (May 20, 2017); and Published (August 30, 2017).