MENGESAN JENIS-JENIS PERMASALAHAN GENGGAMAN PENSEL KANAK-KANAK BERMASALAH PEMBELAJARAN - Mohd Mokhtar Tahar; Mohd Hanafi Mohd Yasin; Safani Bin Bari; Lim Chen Yin (Department of Special Education, 2014)
This study is carried out to highlight the types of pencil grips among KKBP , types of pencil grip level students with learning disabilities in primary schools. Study is to determine differences by category KKBP pencil grip . This study involves taking a pencil grip when writing by 225 respondents from seven primary schools Special Education Program Integration with learning disabilities in primary schools . A pilot study was conducted on 36 respondents in a school. The result shows students with learning disabilities Specific category recorded the highest percentage of the three types of pencil grip level of 8.4 % ( 19 students ) in mature stage , 51.6 % ( 116 students ) of the immature stage and 1.8 % ( 4 students ) for the others. Hopefully, this research can provide knowledge to educators to be more focused on how to grip a pencil when writing and occupational therapists to design more effective intervention programs and provide feedback to curriculum planners about the curriculum more effective to KKBP . The use of adaptive devices can enhance the ability of grasping the pencil pencil pencil grip towards maturity.Kajian tinjauan ini dijalankan untuk mengetengahkan jenis-jenis genggaman pensel dalam kalangan KKBP, jenis-jenis peringkat genggaman pensel murid-murid bermasalah pembelajaran di peringkat sekolah rendah. Kajian ini juga ingin menentukan perbezaan genggaman pensel mengikut kategori KKBP. Kajian ini melibatkan pengambilan cara genggaman pensel semasa menulis oleh 225 orang responden dari tujuh buah sekolah rendah yang mengikuti Program Pendidikan Khas Integrasi Bermasalah Pembelajaran di Sekolah Rendah. Kajian rintis telah dijalankan terhadap 36 orang responden di sebuah sekolah. Dapatan kajian menunjukkan kategori murid Bermasalah Pembelajaran Spesifik mencatatkan peratusan tertinggi bagi ketiga-tiga jenis peringkat genggaman pensel iaitu 8.4% (19 orang murid) bagi peringkat matang, 51.6% (116 orang murid) bagi peringkat tidak matang dan 1.8% (4 orang murid) bagi peringkat lain-lain. Diharapkan hasil kajian ini dapat memberi pengetahuan kepada pendidik untuk lebih berfokus kepada cara menggenggam pensel semasa menulis dan ahli terapi cara kerja untuk merancang program intervensi yang lebih berkesan serta memberi maklum balas kepada perancang kurikulum pendidikan tentang penggubalan kurikulum yang lebih berkesan untuk KKBP. Penggunaan alat adaptif pensel boleh meningkatkan keupayaan menggenggam pensel ke arah genggaman pensel peringkat matang.