PEMIKIRAN NIZAM AL-MULK (1018 M - 1092 M) ‎ DALAM EKONOMI ISLAM - 'Athifa, Rofifa Dhia; Ghozali, Mohammad (Pusat Penelitian dan Pegabdian pada Masyarakat, Institut Agama Islam Negeri (IAIN) Kerinci, Jambi, 2018)
Nizam al-Mulk bukan hanya sekedar wazir yang telah membangkitkan keterpurukan Daulah Abbasiyah namun beliau juga telah membawa zamannya dengan sebutan golden age. Keberhasilan Nizam al-Mulk dalam membangkitkan keterpurukan Daulah Abbasiyah sangat mempengaruhi perkembangan Baghdad terutama pada bidang politik dan ekonomi Islam. Pemikiran Nizam al-Mulk terhadap politik dan ekonomi Islam dituangkan dalam karyanya “The Book The Book of Government or Rules for Kings (The Siyar al-Muluk or Siyasat-Nama of Nizam al-Mulk)” yang sekarang menjadi suatu pusat perhatian yang sangat besar. Makalah ini merupakan analisis deskripsi terhadap pemikiran Nizam al-Mulk khususnya pada pemikiran Ekonomi Islam. Yang bertujuan untuk menganalisa pemikiran Nizam al-Mulk terhadap ekonomi Islam.