Sosiologi Ekonomi Islam - Syahrizal Fauzi (Lembaga Penelitian dan Pengabdian Masyarakat (LPPM) IPMAFA, 2017)
Ekonomi islam merupakan topik yang terbilang masih baru perkembangannya dalam wacana keislaman di Indonesia. Sebagai sebuah wacana, ekonomi Islam semakin menjadi bahan perbincangan. Di tengah gegap gempitanya perhatian atau kegandrungan terhadap pengkajian ekonomi Islam disertai tumpukan literatur yang kian menjamur dimana-mana, agaknya masih dijumpai persoalan teramat fundamental yang terabaikan. Utamanya bertalian dengan kajian tentang konteks yang dapat memberi gambaran mendasar tentang mengapa wacana ekonomi islam perlu terus-menerus dikembangkan baik secara paradigmatik atau metodologis.