Rawatan Menggunakan Air Kencing Unta Menurut Perspektif Islam dan Sains - Nurul Aiman Mat Abdullah; Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim (Penerbit Kemala Indonesia, 2018)
Kemunculan pelbagai jenis bentuk rawatan sama ada perubatan traditional atau moden menampakkan kepelbagaian dalam merawat sesuatu penyakit. Pelbagai jenis rawatan ini juga menggunakan bermacam- macam jenis sumber sama ada halal atau haram. Salah satu rawatan yang terdapat di dunia ini adalah rawatan perubatan yang berasaskan sumber daripada haiwan iaitu urin atau air kencing unta. Perkara yang diketahui umum, air kencing adalah bersifat najis serta tidak boleh diambil manfaat daripadanya. Namun demikian, terdapat sebuah hadis yang membicarakan tentang penggunaan air kencing unta ini dalam kaedah rawatan. Hal ini menampakkan kekeliruan mengenai status hukum air kencing unta ini serta timbul persoalan tentang keistimewaannya. Sehubungan dengan itu, artikel ini bertujuan untuk menganalisis penggunaan air kencing unta dari sudut sains dan hukumnya dalam Islam. Analisis kandungan dibuat terhadap pandangan fiqh dan kajian-kajian sains yang berkaitan. Hasil kajian mendapati, terdapat beberapa penyakit yang mampu dirawati dengan menggunakan kaedah rawatan ini manakala dari segi sudut hukum Islamnya, air kencing dihukumi najis. Namun masih terdapat perbahasan dalam kalangan ulama’ dalam menentukan kenajisan air kencing haiwan yang halal dimakan dagingnya. Diharapkan hasil kajian ini dapat memberi manfaat kepada pihak yang berkepentingan sebagai garis panduan kepada Muslim dalam mendapatkan mana-mana rawatan yang bersumberkan najis.