ALTERNATIF MENANGANI INDIVIDU GELANDANGAN DAN BERISIKO BERSUMBERKAN AL-QURAN DAN HADIS - Mohamed, Rafiza; Mat Nong, Nor Faridah; Awang, Jaffary; Long, Ahmad Sunawari; Ab Rahman, Zaizul (Pascasarjana UIN ANTASARI Banjarmasin, 2018)
Environment, economy, social relations and lack of religious appreciation can expose individuals to problematic risks. The appreciation of religious values should be based on the Quranic and Hadith approach. The writing is aimed at examining homeless and risk groups to identify the Quran and Hadith Manhaj as an alternative to their social guidance. This writing is qualitative using content analysis techniques. Thus, manhaj 'al wisdom ' and'al din al nasihah 'are seen as one of the practical guidance to be presented. Therefore, this paper will discuss the Quranic and Hadith approaches to address the problem of homelessness and risk group by focusing on the 'al wisdom ' and 'al din al nasihah '. The application of Quranic and Hadith based is seen to be very significant in addressing individual and group issues. The outcome of the discussion suggests that alternatives suggested by Islam were recognized and significant for troubled individuals especially homeless and risk groups. Persekitaran, ekonomi, hubungan sosial dan kekurangan penghayatan agama boleh mendedahkan individu kepada risiko bermasalah. Aspek penghayatan nilai agama perlu diterapkan berasaskan pendekatan al-Quran dan Hadis. Penulisan ini bertujuan meneliti kelompok gelandangan dan kelompok yang berisiko seterusnya mengenalpasti manhaj al-Quran dan Hadis sebagai alternatif bimbingan sosial kepada mereka. Penulisan ini berbentuk kualitatif yang menggunakan teknik analisis kandungan. Justeru, manhaj ‘al hikmah’ dan ‘al din al nasihah’ dilihat sebagai salah satu bimbingan yang praktikal untuk diketengahkan. Oleh itu, penulisan ini akan membincangkan tentang pendekatan al-Quran dan Hadith bagi menangani permasalahan gelandangan dan berisiko dengan memfokuskan kepada kaedah ‘al hikmah’ dan ‘al din al nasihah’. Penerapan yang berasaskan al-Quran dan Hadis dilihat sangat signifikan dalam menangani permasalahan individu serta kelompok tersebut. Hasil perbincangan menunjukkan bahawa alternatif yang dianjurkan oleh Islam ternyata diiktiraf dan signifikan dengan individu yang bermasalah terutamanya gelandangan dan individu berisiko.