PENGURUSAN STRES MELALUI PENDEKATAN ISTIGHATHAH - Omar, Nur Adilah Adilah; Wan Abdullah, Wan Nasyrudin (Pascasarjana UIN ANTASARI Banjarmasin, 2018)
Every individual will not escape stress, and each individual face different stress situations because stress is closely related to lifestyles. From a religious perspective, stress is a test from God to mankind. Therefore, religion plays an important role in addressing various issues and questions of human life, especially those related to stress problems. There are various approaches in religion that can be used to treat stress disorders, including the approach of faith, worship and morals. This study identified the stress management with the approach of worship i.e Istighathah worship. The method used in this study is qualitative research method which based on literature reviews from books, journals, theses, al-Quran and hadiths that serve as informational analysis purposes. The findings suggest that the methods may be used to treat stress with Istighathah approach is to perform dzikr, prayers, reading al-Quran and istighfar. These methods are expected to be able to provide calm and peace of mind.Setiap individu tidak akan terlepas daripada mengalami stres, dan setiap individu itu menghadapi situasi stres yang berbeza kerana ianya berkait rapat dengan gaya hidup masing-masing. Dari perspektif agama stres adalah bentuk ujian dari Allah terhadap hambaNya. Oleh sebab itu agama memainkan peranan penting dalam menangani pelbagai permasalahan dan persoalan hidup manusia terutamanya yang berkaitan dengan masalah stres. Ini kerana agama berkait rapat dengan kesihatan mental dan emosi. Terdapat pelbagai pendekatan dalam agama yang boleh digunakan bagi merawat penyakit stres, antaranya ialah dengan pendekatan iman, ibadah dan akhlak. Oleh yang demikian kajian ini dijalankan adalah untuk mengenal pasti pengurusan stres dengan pendekatan ibadah iaitu ibadah Istighathah. Metode yang digunakan dalam kajian ini ialah kaedah penyelidikan kualitatif berdasarkan kajian lepas dan analisis sumber primer seperti buku, jurnal, tesis, al –Quran dan hadis digunakan bagi tujuan analisis maklumat. Hasil kajian mendapati pendekatan yang boleh digunakan untuk merawat stres dengan pendekatan Istighathah ialah dengan melaksanakan zikir, doa, solat, baca al-Quran dan istighfar, ianya mampu memberi ketenangan dan ketenteraman hati. Diharapkan pendekatan tersebut sesuai di gunakan oleh masyarakat Islam dalam merawat stres.