Perbandingan Poinukadan (Peribahasa) Kadazandusun dengan Peribahasa Dayak: Satu Tinjauan Awal - Kiting, Rosliah; Ganing, Patricia anak (an1mage, 2019)
Poinukadan atau dalam Bahasa Melayu peribahasa merupakan salah satu puisi warisan masyarakat Kadazandusun di Borneo Sabah.  Poinukadan merupakan satu kiasan atau bunga bahasa dalam kata-kata yang mampu menggambarkan sesuatu maksud yang tertentu yang lazimnya berlainan daripada makna asal.